Norra haridusametnikud ei andnud Oslosse moslemikooli asutamiseks luba (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemilapsed
Moslemilapsed Foto: SCANPIX

Norra haridus- ja koolitusamet ei andnud moslemiorganisatsioonile luba asutada Oslosse Grønlandi piirkonda moslemikooli.

Moslemiorganisatsioon Den Muslimske Grunnskole  plaanib nüüd vastavasisulise palve esitada Norra haridusministeeriumile, mis on riigi kõige kõrgem haridusametkond, edastab The Local.

«Meil on aega kolm nädalat otsustada, mida teha edasi. Meie arvates on aeg küps, et Oslos oleks moslemilastele haridust andev kool. Loomulikult tuleb selle saavutamiseks rinda pista bürokraatiaga,» teatas kooli eest seisva organisatsiooni esindaja Siri Helene Derouiche.

2015. aasta sügisel ei andnud moslemite kooli asutamiseks luba ka Oslo linnavõimud.

Den Muslimske Grunnskole eesmärgiks on luua erakool, milles õpiksid 1. – 10. klassi õpilased, keda on umbes 200.

Kool tahetakse luua Oslo Grønlandi piirkonda põhjusel, et seal on väga suur sisserännanute kogukond, kus on palju islamiusulisi peresid.

Kooli asutajate teatel toimuks kogu õppetöö norra keeles, kuid araabia keelt kasutatakse näiteks koraani õpetamisel.

Moslemikooli loojad rõhutasid, et Norras võeti möödunud aasta suvel vastu seadusemuudatus, mis andis haridusametnikele varasemast vabamad käed küsimustes, mis puudutavad haridusasutuste loomist.

Norras oli ühe moslemikooli loomisega probleeme juba 2014. aastal. Siis langetas Norra haridusministeerium otsuse, et Oslos ei lubata asutada uut moslemikooli, kuna uue kooli asutajatel on seos Urtehageni moslemikooliga, mis suleti seal tekkinud ületamatute probleemide ja sobimatute vaadetete tõttu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles