Moldova prioriteediks on EL liikmesus (1)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova välisminister Andrei Galbur
Moldova välisminister Andrei Galbur Foto: SCANPIX

Moldova uue valitsuse peamiseks välispoliitiliseks eesmärgiks on Euroopa Liidu liikmesus, sõnas Moldova välisminister Andrei Galbur täna antud pressikonverentsil. 

«Moldova uue valitsuse peamiseks välispoliitiliseks eesmärgiks on liituda Euroopa Liiduga, kuid hetke suurimaks väljakutseks reformide soodustamine, rahva usalduse võitmine ja polariseerunud välispoliitika,» sõnas Galbur.

Täna välisministeeriumis koos välisminister Marina Kaljurannaga pressikonverentsi andnud Galbur viibib täna ja homme Tallinnas. Muuseas oma esimesel visiidil Euroopa Liitu.

Moldova, 3,6 miljoni elanikuga, endine Nõukogude Liidu maa, on oma identiteedi ja iseseisvuse üle uhkust tundev riik, ent vaevleb vaesuse ja korruptsiooni käes.

Ajakirja Foreign Policy andmetel kadus imelikul kombel 2014. aastal ligikaudu 880 miljonit eurot raha riigi pankadest, mis on umbes 12 protsenti Moldova SKTst. 88 protsenti kohalikest on arvamusel, et riigi hetkesuund on vale ja see on toonud neid ka tänavatele protestima. Nad ei nimeta ennast ei euroopa- ega venemeelseteks. Meeleavaldajad soovivad lihtsalt korruptsioonivaba valitsust.

Uus valitsus astus Moldovas ametisse selle aasta jaanuari lõpus, peale endise peaministri Vlad Filati arreteerimist seoses eelmainitud raha kadumisega pankadest. Kuid ka uut peaministrit Pavel Filipi ümbritseb kahtlusteloor.

Nimelt süüdistatakse teda euroopameelse poliitika propageerimises, et varjata riigis vohavat korruptsiooni. Filip ise on taoliste süüdistuste peale vastanud, et rahva usaldamatus on valitsuse minevikku arvestades arusaadav ja tema eesmärk on olukorda muuta. Tagasiastumisega aga seda ei saavutaks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles