Ministeerium: üle miljoni valgevenelase elab radioaktiivses saastes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirguse tõttu hüljatud farm Slavgorodis, Valgevenes
Kiirguse tõttu hüljatud farm Slavgorodis, Valgevenes Foto: Nick Hannes/Reporters/Nick Hannes

Tšornobõli tuumaelektrijaama õnnetuse tagajärjel radioaktiivselt saastunud alal elab praegu Valgevenes üle 1,1 miljoni inimese.

«2016. aasta alguses uuendati Valgevenes radioaktiivse saaste alal asuvate asulate nimistut. Uues nimistus on 2193 asulat, kus elab 1,112 miljonit inimest,» ütles Valgevene erakorraliste olukordade ministeeriumi Tšornobõli tuumaõnnetuse tagajärgede likvideerimise osakonna kannatanute rehabiliteerimise talituse peaspetsialist Jakaterina Šmeljova täna Minskis pressikonverentsil.

Ta märkis, et 1986. aastal, mil tuumaõnnetus aset leidis, elas Valgevenes saastatud alal 2,2 miljonit inimest.

2016. aasta nimistust on varasemaga võrreldes välja langenud 203 asulat. «Palju asulaid on hüljatud. Lisaks on hulk asulaid viidud radioaktiivse saaste seisukohast üle leebemasse tsooni,» lisas Šmeljova.

Valgevene statistikaameti andmetel elas 1. jaanuaril 2016 riigis 9 498 400 inimest.

26. aprillil 1986 toimunud Tšornobõli tuumaelektrijaama õnnetuse tagajärjel saastati radioaktiivselt 23 protsenti Valgevene alast, kus oli 3678 asulat. Vabariik kuulutati keskkonnaõnnetuse piirkonnaks.

Kõige rohkem said kannatata Gomeli, Bresti ja Magiljevi oblast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles