Vene merevägi võib saada 2020. aastaks ülehelikiirusega raketid (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Vene merevägi võib saada 2020. aastaks ülehelikiirusega raketid Tsirkon, mille katsetamine on jõudnud esimesse järku, ütles Interfaxile Venemaa sõjatööstuskompleksile lähedane allikas.

«Prototüübi lennukatsed algasid poole aasta eest, sügisel 2015. Asjatundjate hinnangul võivad need kesta umbes viis aastat,» ütles allikas.

Tsirkoni eelkäija, laeva-vastase tiibraketi Oniks katsetused kestsid märgatavalt kauem.

«Tsirkoni puhul seletab lennukatsete pikkust see, et seda õpetatakse startima erisugustest keskkondadest ja lendama 5-6 Machi arvu kiirusega,» selgitas allikas.

On alust eeldada, et Tsirkoni lennukaugus saab olema võrreldav Oniksi omaga, see tähendab umbes 500 kilomeetrit. Selliste rakettidega võidakse varustada laevad ja tuumaallveelaevad, samuti lennukid ja liikuvad rannakaitse raketikompleksid.

Arvatakse, et raketid Oniks ja Tsirkon hakkavad mängima tähtsat osa mitte-tuumaheidutuses.

Venemaa laevastiku endine ülem admiral Viktor Tširkov ütles varem, et laevastikus tuleb 2020. aastaks luua strateegilise mitte-tuumaheidutuse rühm, mis on varustatud täppis-kaugrelvadega.

Selle rühma keskmeks on projekti 885М allveeristlejad Jasen, moderniseeritud projekti 949М tuumaallveelaevad ja projekti 1144 raske-raketiristlejad.

Mitte-tuumaheidutuse all peetakse silmas võimalust hävitada vastase kriitilise tähtsusega sõjalised ja majandusobjektid tuumarelvi kasutamata.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles