Venemaad ärritab Rootsi televisioonis jooksev seriaal (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kirjanik Jo Nesbø.
Norra kirjanik Jo Nesbø. Foto: SCANPIX

Venemaad ärritab Rootsi televisioonis jooksev Norra kirjaniku Jo Nesbø stsenaariumil põhinev telesari «Okupeeritud» («Okkupert»), mis kujutab Norra majanduslikku ülevõtmist Venemaa poolt.

Põnevussari saab alguse, kui Norras tuleb võimule äärmuslik keskkonnakaitsjate valitsus ja peatab nafta ja gaasi tootmise. See põhjustab omakorda Euroopas energiakriisi, mistõttu eurooplased julgustavad Venemaad tungima Norrasse ja taasalustama energiaeksporti.

Vene väed teostavad sel nädalal Rootsi televisioonis jooksma hakanud ja varem Norra televisioonis näidatud kümneosalises sarjas niiöelda pehmet okupatsiooni, kontrollides ainult naftavälju ja lubades kohalikel jätkata oma igapäevaeluga.

Venemaad ärritas sari juba siis, kui see Norra televisioonis jooksma hakkas. Toona nimetas Venemaa suursaadik Norras Vjatšeslav Pavlovski sarja kahetsusväärseks.

«Kahtlemata on väga kahetsusväärne, et Teises maailmasõjas saavutatud võidu 70. aastapäeval otsustasid sarja autorid – justkui unustades Punaarmee kangelasliku panuse Põhja-Norra vabastamisel natsidest okupantidest – külma sõja halvimas vaimus hirmutada Norra avalikkust olematu idaohuga,» märkis Pavlovski möödunud aastal.

Nüüd kui sarja otsustas näidata ka Rootsi SVT, kirjutas Venemaa saatkond Rootsis oma Facebooki lehel, et kuigi autoril on kunstiline vabadus, siis võimendab seriaal hirmu, müüte ja eelarvamusi Venemaa kohta. Ka avaldati lootust, et Rootsi vaataja on tuttav ajalooga ning annab õige hinnangu katsetele näidata Venemaad õela ja ohtliku naabrina.

Režissöör Erik Skjoldbjærg on varem rõhutanud, et seriaali süžee on väljamõeldis. Sellele viitas ka SVT. Venemaa hinnangul näidatakse seriaalis esinevaid riike aga üsna reaalsetena ning Venemaale on antud agressoriroll.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles