Endine Obama valitsuse nõunik: vägede vähendamine Euroopas oli ennatlik (2)

Evelyn Kaldoja
, Washington-Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julianne Smith ei tee saladust, et Poola uus valitsus on ameeriklaste jaoks Varssavi tippkohtumise eel mõnevõrra problemaatiline.
Julianne Smith ei tee saladust, et Poola uus valitsus on ameeriklaste jaoks Varssavi tippkohtumise eel mõnevõrra problemaatiline. Foto: Evelyn Kaldoja

USA presidendiks tõustes oleks Hillary Clinton tõenäoliselt valmis kaaluma NATO idaossa püsivate baaside rajamist, ütles demokraatliku parteiga seotud mõttekoja CNAS vanemteadur Julianne Smith intervjuus Postimehele.

- Kas vahepeal välja kuulutatud Aasia poole orienteerumine tegelikkuses ka juhtus või läks see kaduma uute pingete tõttu Euroopas?

Inimesed tõlgendasid seda valesti – arvates, et me keskendume Euroopa asemel Aasiale. Obama administratsioon on üritanud fookust Euroopal hoida, samal ajal rohkem Aasiaga tegeledes, kuigi me ei teadnud, et Vladimir Putin plaanib Krimmi annekteerida.

Reaalsuses röövib suurema osa valitsuse ajast mõni kriis Lähis-Idas – olgu see Liibüa või Egiptus või Jeemen või Iisraeli-araablaste-palestiinlaste pinged või Iraak ja Süüria. See nimekiri on lõpmatu. Kui ma Valges Majas olin, tundus mulle, et ma olin jalul koidust ehani ja kulutasin umbes 75 protsenti ajast Lähis-Idale.

Me keskendusime Aasiale, tegime uusi algatusi, Obama reisib sinna, ta oli esimene USA president Ida-Aasia tippkohtumisel. Mõningaid asju on saavutatud. Loodetavasti pole see tulnud Euroopa arvelt, ja samal ajalt oleme saanud tegeleda ka Lähis-Idaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles