Venemaa riigieelarvest läheb 13 miljonit rubla Leninile (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunist hoidmas Punasel väljakul Vladimir Iljitš Lenini portreed
Kommunist hoidmas Punasel väljakul Vladimir Iljitš Lenini portreed Foto: SCANPIX

Venemaa võimud avalikustasid, et riigieelarves on sel aastal Nõukogude Liidu kunagise juhi Vladimir Iljitš Lenini palsameeritud surnukeha säilitamiseks ette nähtud 13 miljonit rubla (üle 170 000  euro).

Venemaa riigihangete ameti teatel tahetakse Lenini surnukeha säilitada võimalikult kaua «elusana», edastab BBC.

Teate kohaselt vajab palsameeritud surnukeha biomeditsiinilist lähenemist ning selleks on leitud firma, mis sellega tegeleb. Firma nime siiski ei avalikustatud.

Seni on Lenini surnukeha, mis on alates 1924. aastast olnud Moskva Punase väljaku mausoleumis, säilimise eest vastutanud Venemaa biomedistiiniline uurimiskeskus.

Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist on Venemaal olnud kuulda üleskutseid, et Lenin tuleks maha matta, mitte enam hoida klaaskirstus.

Hiljuti tehtud küsitluse kohaselt pooldas 62 protsenti venelastest kunagise bolševiku matmist.

Venemaa sotsiaalmeedias on agaralt kommenteeritud summat, mis antakse Lenini säilitamiseks.

Väljaande Komosmolskaja Pravda veebilehel arvas osa kommenteerijatest, et Leninile ei peaks andma 13 miljonit rubla, teine osa aga teatas, et Leninile ei oleks meeldinud, et teda aastakümneid iidolina kummardamas käiakse.

Üks irooniline isik soovitas kommunistidel lasta Lenin kloonida juhuks, kui Venemaal uuesti kommunistide võim kehtestatakse.

Teine iroonitseja lisas, et enne kui Leninit matta saab, tuleb nõukogude aja järgne president Boriss Jeltsin üles kaevata ja palsameerida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles