Taanis tahetakse politseinike asemel tuua tänavatele relvastatud sõdurid (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani politseinikud
Taani politseinikud Foto: SCANPIX

Taani võimudest suur osa pooldab plaani tuua ületöötanud politseinike asemel tänavatele patrullima relvastatud sõdurid.

Taani parlamendi teatel on relvastatud sõdurite patrullide kasutamine õigustatud, kuna terrorioht on kasvanud ja migrandikriisi tõttu vajab Taani piir tugevamat kaitset, edastab The Local.

Relvastatud sõdurite kasutamise ettepaneku tegi Taani Rahvapartei, mille ettepanekut toetavad sotsiaaldemokraadid ja liberaalid. Kinnitamata andmetel on plaani poolt ka konservatiivid.

«Osa sõdureid tuleks suunata avaliku korra tagamisse, et politsei saaks tegeleda oma oma põhitööga,» selgitas ettepaneku teinud partei esindaja Peter Kofod Poulsen.

Taani politseijuhtide teatel on politseinikud pidanud migrantide ja terrorismi tõttu tegelema korraga paljude ülesannetega, mille tõttu ületunnid on tavalised ning politseis on töötajaid liiga vähe, et kõigega korralikult hakkama saada.

Taani politsei statistikast ilmneb, et selle aasta veebruaris tegid politseinikud 520 000 ületundi, mis on näiteks 2015. aasta jaanuariga võrreldes kahekordne ületundide arv.

Taani politsei on pidanud tegelema terroritõrje ja piirivalvega ning selle tõttu on olnud vähem aega tegeleda vägivalla takistamise ja mitut liiki kuritegude uurimisega.

Poliitikute sõnul võib Taani tulevikus tänavatel patrullivate sõdurite tõttu näha välja nagu karm militaarriik, kuid maailmapoliitilist olukorda ja Taani turvalisust silmas pidades on see samm vajalik.

Taani justiitsminister Søren Pind teatas varem, et politseinikelt võiks osa tööst võtta üle era- või  militaarturvamehed.

Taani parlament kiitis heaks veel kahe miljardi Taani krooni andmise politseile ning 2019. aastal veel 1000 uue politseiniku palkamise.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles