Kindral: USA õhulöögid on sundinud ISi Afganistanis taanduma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävituslennuk
NATO hävituslennuk Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kohalolek Afganistanis on taandumas pärast USA sõjaväe õhulöökide sagenemist pühasõdalaste vastu, kuid rühmituse kohalolek võib taastuda, lausus Ühendriikide brigaadikindral Charles Cleveland eile.

Selle aasta esimese kolme kuuga sooritas USA Afganistanis pisut alla saja terrorismivastase õhulöögi, millest 70-80 sihtmärgiks oli IS, lausus Cleveland.

«Meie arvates on Daeshi võimekus vähenenud,» lausus Kabulis alaliselt paiknev kindral ajakirjanikele, kasutades ISi araabiakeelset nimetust.

«Nende üldine jalajälg Nangarhari (provintsis) on meie hinnangul samuti vähenenud,» lisas ta. Nangarhari provints asub Afganistani idaosas, kus ISi võitlejad on pööranud oma tähelepanu provintsi pealinnale Jalalabadile.

USA sõjaväe hinnangul on ISil Afganistanis 1000-3000 võitlejat. Clevelandi sõnul on tõeline arv ilmselt lähemal skaala väiksemale otsale. ISi ridadesse kuuluvad peamiselt Afganistani ja Pakistani Talibanis pettunud võitlejad, islamistid Usbekistanist ja muud kohalikud, lisas ta.

Afganistanis tegutseb ka 100-300 terrorivõrgustiku Al-Qaeda võitlejat. Võrgustik on ISi rivaal.

Washington andis jaanuaris heakskiidu uutele juhistele, millega anti sõjaväele suuremad volitused õhulöökide sooritamiseks ISi võitlejatele. Varem lubati Pentagonil õhulöögi sooritada rangelt piiratud juhtudel, näiteks Afganistani sõdurite kaitseks.

Cleveland hoiatas, et pühasõdalased võivad oma võimekused kiirelt taastada. «Vaadates pelgalt nende varasemaid ettevõtmisi, võib öelda, et neil on võime võtta väga kiiresti tuld. Seega tahame jätkata neile pideva surve avaldamist.»

Afganistanis tegutsevate islamistide seas on peamiseks jõuks siiski jätkuvalt islamiliikumine Taliban, mis sel nädalal teatas iga-aastase kevadpealetungi algusest. «Näeme, et nad taastavad oma kohalolekut Helmandi (provintsis) ning sooritavad rünnakuid Helmandist idas asuvate alade kindlustamiseks,» lisas kindral.

Clevelandi sõnul hukkus mullu 5500 Afganistani julgeolekujõudude liiget. «Selliste kaotuste kandmine on raske mis tahes sõjaväele ..., kuid sõjavägi ei varisenud kokku.» Kindrali sõnul on ta optimistlik, et Afganistani sõjajõud suudavad 2016. aastal paremat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles