ISISe toetajast Rootsi elaniku andis välja ta ema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseinikud Stockholmi keskraudteejaama juures patrullimas.
Rootsi politseinikud Stockholmi keskraudteejaama juures patrullimas. Foto: SCANPIX

20-aastase Rootsi kodaniku Sevigin Aydini, kes astus kohtu ette süüdistatuna terrorirünnaku ettevalmistamises, andis välja ta oma ema.

Prokuratuuri kinnitusel oli 11. veebruaril kinni peetud Aydinil kavatsus lasta end õhku ja tekitada sellega riigile tõsist kahju. Teadaolevalt plaanis mees valmistada lõhkekeha, mis sarnaneks pommiga, mida kasutati 2013. aastal Ameerika Ühendriikides Bostoni maratoni ajal toimunud pommiplahvatuses.

Politsei leidis kahtlusaluse kodust läbiotsimise käigus pommi valmistamiseks ka vajalikke materjale. Prokuratuuri väitel otsis kahtlusalune internetist infot ka pommivalmistamise ning islamiäärmuslaste korraldatud rünnakute kohta.

Küsimusele, miks ta ostis kuus liitrit atsetooni, mida kasutatakse isevalmistatud lõhkeseadeldiste valmistamiseks, vastas Aydin: «Ma arvasin, et mul võib seda ühel päeval vaja minna. Rohkem on alati parem kui vähem.»  

Stockholmi eeslinnas üles kasvanud kahtlusalune eitab süüd, kuid ei varja sümpaatiat ISISe vastu. Prokuratuuri väitel tunnistas mees sugulastele, et ta soovib end jumala nimel tappa ning tal on kavas korraldada midagi just Rootsis. Ka ülekuulamisel väitis kahtlusalune uurijatele, et ta soovis saada märtriks.  

Rootsi meedia teatel hoiatas politseid Aydini eest tema ema, kes leidis kahtlast materjali, mida süüalune soovis ilmselt kasutada pommi valmistamisel. Samuti avaldas ema kartust, et poeg võib liituda islamivõitlejatega. Aydini isa viskas osa materjalist küll enne politsei saabumist minema, kuid alles jäid kviitungid.

Ka on teada, et sama mees, keda süüdimõistmisel võib oodata ees eluaegne vangistus, peeti 2015. aasta juunis kahel korral kinni Türgis, mõlemal korral saadeti ta tagasi Rootsi. Prokuratuur usub, et mehel oli kavatsus reisida Türgi kaudu Süüriasse ja ühineda äärmusrühmituse ISIS ridadega. Kahtlusalune eitab seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles