ÜRO mõistis Põhja-Korea raketikatsetuse hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un on viimastel kuudel hoobelnud terve rea tehnoloogiliste läbimurretega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un on viimastel kuudel hoobelnud terve rea tehnoloogiliste läbimurretega. Foto: © KCNA KCNA / Reuters/REUTERS

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis karmilt hukka Põhja-Korea reedese raketikatsetuse nimetades seda maailmaorganisatsiooni resolutsioonide räigeks rikkumiseks.

Julgeolekunõukogu nõudis ühtlasi, et Põhja-Korea hoiduks edasistest rikkumistest ja lõpetaks vastutustundetu käitumise.

"Kuigi Põhja-Korea ballistilise raketi katsetus nurjus, siis selle üritamine kujutas endast selgelt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide rikkumist," märgiti ametlikus avalduses.

USA kaitseministeeriumi kõneisik oli reedel kirjeldanud Põhja-Korea keskmaaraketi starti "katastroofilise ebaõnnestumisena". Mereväekapten Jeff Davise sõnul oli ilmselt tegemist mobiilse stardiseadeldisega, kuna rakett üritati teele saata piirkonnast Põhja-Korea idarannikul, kus raketikatsetusi tavaliselt ei toimu.

Raketistart leidis aset ajal, mil mõlemad Koread vahetavad igapäevaselt ähvardusi seoses iga-aastaste Lõuna-Korea ja USA ühisõppustega, mida Pyongyang nimetab sissetungi harjutamiseks. Põhja-Korea on õppuste vastu protestides tulistanud merre juba hulga rakette ja mürske.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un valmistub ühtlasi järgmisel kuul algavaks suureks parteikongressiks, mis peaks veelgi tema autokraatset võimu kindlustama.

Põhja-Korea on hoobelnud viimastel kuudel terve rea tehnoloogiliste läbimurretega. Pyongyangi väitel on sel õnnestunud vähendada tuumalõhkepead raketile paigaldamiseks sobiva suuruseni, välja töötada atmosfääri taassisenemisele vastu pidava lõhkepea ja ehitada tahkekütusel töötav raketimootor.

Läinud nädalal teatas kommunistlik riik mandritevahelisele ballistilisele raketile (ICBM) mõeldud mootori edukast katsetusest, mis "tagab" tuumalöögi USA maismaaterritooriumi pihta.

Väliseksperdid suhtuvad Põhja-Korea väidetesse skeptiliselt, ehkki möönavad Pyongyangi tuuma- ja raketiprogrammide edusamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles