Paavst Lesbosel: migrandid ei ole statistika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Migrandid ei ole pelk statistika, vaid inimesed näo, nime ja omaenda lugudega, ütles Kreeka Lesbose saart külastav paavst Franciscus, mõistes samas hukka inimeste ja relvade smugeldamise.

Paavst avaldas austust sadadele erinevas vanuses inimestele, kes olid langenud südametunnistuseta röövlite ohvriks, ja kutsus rakendama resoluutseid meetmeid relvakaubanduse ohjeldamiseks.

«Te ei ole üksi, ärge kaotage lootust,» lausus paavst, kutsudes samas maailma reageerima rändekriisile ühtse inimlikkusega.

«Tunnistagem, et koos, ühtse inimperena oleme me kõik migrandid,» ütles paavst palvusel sadade erinevas vanuses inimeste mälestuseks, kes Egeuse meres oma elu on jätnud.

Kreeka rändekoordineerimiskeskuse ametniku sõnul avaldas paavst soovi rühma migrante Vatikani viia.

Kõnealused põgenikud on tõenäoliselt enne Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud tagasivõtulepingut Lesbosele jõudnud haavatavate gruppide seast. Ametnik ei täpsustanud, kas põgenikud saadetakse Vatikani vahetult pärast paavsti visiiti või hiljem.

Kreeka riigitelevisioon ERT teatas, et Vatikani saadetavate seas on kolm perekonda, kes elavad praegu Lesbose Kara Tepe laagris ja valiti välja loosiga.

Kirikupea, kes on ilmutanud sügavat huvi sadade tuhandete Euroopasse jõudnud migrantide saatuse vastu, külastas Lesbose põgenikeskust koos oikumeenilise patriarhi Bartholomeuse ja Kreeka kiriku pea peapiiskop Ieronymosega.

TÄIENDATUD 16:06 

Paavst Franciscust saadavad tema tagasilennul Lesbose saarelt Rooma 12 Süüria põgenikku, kes majutatakse Vatikani, teatas täna Püha Tool.

«Paavst soovis põgenikega seoses teha hea tahte žesti. Temaga koos lendavad Rooma kolm Süüria perekonda, ühtekokku 12 inimest, kelle seas on kuus last,» seisab Vatikani avalduses.

Kõik on moslemiperekonnad, kes on saabunud Lesbosele enne 20. märtsil Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud põgenike tagasivõtulepet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles