Poola juhtkond pole Smolenski lennuõnnetuse osas üksmeelel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TU-154 rusud Smolenski lähedal.
TU-154 rusud Smolenski lähedal. Foto: SCANPIX

Poola peaminister Donald Tusk ei kinnitanud president Bronislaw Komorowski versiooni aprillikuise Smolenski lennukatastroofi põhjuste kohta.

Liberaalist valitsusjuht ütles kohalikule uudistekanalile TVP, et ta ei saa kinnitada pärast president Lech Kaczynski surmaga lõppenud lennuõnnetust Poola riigipeaks tõusnud Komorowski sõnu. Riigipea hinnangul põhjustas õnnetuse piloodi otsus maanduda sobimatutes ilmastikutingimustes, vahendas Poola raadio koduleht.

Komorowski kinnitas aasta esimesel päeval, et on üldjoontes rahul Vene uurimiskomisjoni raportiga, mida Poola peaminister vastuvõetamatuks nimetas ja seetõttu tagasi lükkas. Raporti kohaselt põhjustas lennuõnnetuse piloodi eksimus, kuna ilmastikuolud polnud maandumiseks sobivad.

«Kõige tähtsam Smolenski katastroofi põhjus on ebaõnnestunud maandumiskatse ilmastikuoludes, kus nähtavus oli halb,» lausus Komorowski, kelle hinnangul poleks piloot pidanud Smolenski sõjaväelennuväljal maanduma.

Tuski kinnitusel on ta Venemaa juhtkonnaga vestelnud sellest, et Vene uurimiskomisjoni raportis on raske kindlaks teha, millised konkreetsed tegurid Smolenski tragöödia põhjustasid. Tema hinnangul tuleks kõik arvamused aruandesse lisada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles