Süüria opositsioon tõrjus Assadi presidendiks jätva ÜRO ettepaneku (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidluste keskpunkt- Süüria president Bashar al-Assad ja tema naine  Asma
Vaidluste keskpunkt- Süüria president Bashar al-Assad ja tema naine Asma Foto: STRINGER/AFP

Süüria opositsioon tõrjus Genfis ÜRO erisaadiku ettepaneku, mis jätaks Bashar al-Assad presidendiks koos opositsiooni valitud kolme asetäitjaga, ütles kolmapäeval allikas opositsioonist.

Staffan de Mistura tegi ettepaneku jätta Assad üleminekuperioodiks võimule eile hilisõhtul aset leidnud kohtumisel opositsiooni katusorganisatsiooni Läbirääkimiste Ülemkomiteega (HNC).

«Ta pani ette, et president Bashar al-Assad nimetaks ametisse kolm meie valitud asepresidenti ning annaks oma sõjalised ja poliitilised volitused neile üle,» märkis allikas.

«Sisuliselt jääks Assadile nõnda tseremoniaalne positsioon .... Kuid me lükkasime ettepaneku kategooriliselt tagasi.»

HNC ja Süüria valitsuse delegatsioonid võtavad Genfis osa järjekordsest kõnelustevoorust, et teha lõpp viis aastat Süürias väldanud kodusõjale.

ÜRO sellekohane algatus näeb ette poliitilist üleminekut, uut põhiseadust ning parlamendi- ja presidendivalimiste korraldamist hiljemalt 2017. aasta septembris.

Assadi tagasiastumine on Süüria opositsiooni võtmenõue alates ülestõusu puhkemisest 2011. aastal, kuid Damaskus tema lahkumist võimalikuks ei pea.

Kui opositsioon nõuab üleminekuvõime ilma Assadita, siis režiim on öelnud, et soovib laiemat ühtsusvalitsust.

HNC allika sõnul tutvustas de Mistura oma ettepanekut kui võimalust vaidlused ummikust välja viia.

«Sel viisil saaks president anda üle oma eesõigused, mis põhinevad praegusel põhiseadusel, milles ei sisaldu üleminekuorgani moodustamine,» lisas allikas.

Tema sõnul ütles de Mistura läbirääkimiskomiteele, et ettepanek ei ole tema isiklik seisukoht, vaid ta lootis kuulda seisukohti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles