Ecuadori maavärinas hukkus 238 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva hilisõhtul Ecuadori Vaikse ookeani rannikut tabanud võimsas maavärinas hukkus vähemalt 238 ja sai viga 600 inimest, ütles president Rafael Correa pühapäeval.

Laupäeva õhtul kell 18.58 (Eesti aja järgi 01.58 ööl vastu pühapäeva) aset leidnud maavärina ohvrite arv on tõusnud 238ni, teatas Correa suhtlusvõrgustikus Twitter. President lendab Itaaliast hädaolukorraga tegelemiseks tagasi kodumaale.

Asepresident Jorge Glas teatas varem 77 hukkunust ja 588 vigastatust.

Correa sõnul suundub Glas maavärinas rängalt kannatada saanud Portoviejo linna Vaikse ookeani rannikul. Portoviejos varises maavärina tagajärjel kokku palju hooneid.

Maavärina magnituudiga 7,8 kolle asus pealinnast Quitost 170 kilomeetrit loodes 19 kilomeetri sügavusel.

«Tegemist on viimaste aastakümnete rängima seismilise liikumisega, millega me oleme pidanud silmitsi seisma,» lausus asepresident.

Glasi sõnul on inimesed hukkunud Manta, Portoviejo ja Guayaquili linnades, mis asuvad maavärina epitsentrist sadade kilomeetrite kaugusel.

Maavärinat oli tunda kogu riigis ning ka Peruu põhja- ja Colombia lõunaosas. Peruus ja Colombias ei ole ohvritest teatatud. Correa kuulutas Ecuadori kuues enim kannatada saanud provintsis välja eriolukorra.

Maavärin purustas pea täielikult epitsentri lähistel asuva 40 000 elanikuga Pedernalese linna. Kokku varises kümneid maju, mattes elanikud enda alla.

«Kokku varises pea terve linn. Üritame teha kõik endast oleneva, ent me ei saa suurt midagi teha,» ütles linnapea Gabriel Alcivar.

Enim kannatada saanud piirkondadesse on saadetud 14 000 julgeolekujõudude liiget, 241 meditsiinitöötajat ja kaks mobiilset haiglat, sõnas Glas.

Ecuadori riskijuhtimisagentuuri sõnul on võimud päästetöödele appi saatnud 10 000 sõdurit, veel 3500 riigipolitseinikku saadeti Manabi, Esmeraldase ja Guayas y Santa Elena linnadesse.

Umbes 500 tuletõrjujat suunduvad Manabisse, kus on kodudest evakueeritud inimeste majutamiseks rajatud viis varjupaika.

Londoni Ülikooli geoteaduste professor David Rothery ütles, et Ecuadori tabanud maavärin oli umbes kuus korda tugevam kui paari päeva eest Jaapanit raputanud maavärin magnituudiga 7,0.

Enne seda tabas Jaapanit maavärin magnituudiga 6,5. Kaks maavärinat nõudsid kokku 41 inimelu, umbes 1500 inimest sai vigastada.

USA välisminister John Kerry edastas Ecuadori võimudele siira kaastundeavalduse. Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini lubas Lõuna-Ameerika riigile abi.

Paavst Franciscus kutsus Ecuadori maavärinaohvrite eest palvetama.

Ecuadoris elav eestlane Eero Palm saatis Postimehe toimetusele pilte maavärina tekitatud purustustest Portoviejos.

Foto: Eero Palm
Foto: Eero Palm
Foto: Eero Palm
Foto: Eero Palm
Foto: Eero Palm
Foto: Eero Palm
Foto: Eero Palm
Fotod:
Fotod: Foto: Eero Palm
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles