Koalitsiooniväed valmistuvad vallutama ISISe «pealinna»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi võitlejad Iraagis.
Kurdi võitlejad Iraagis. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ametnikud kinnitavad, et terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) vastu sõdiv rahvusvaheline koalitsioon paneb end valmis täiemõõduliseks pealetungiks rühmitise nn. pealinnale Raqqale. 

Sel nädalal teatas Pentagon, et rohkem kui poolteist aastat tagasi alanud õhulöökide käigus on saanud surma ligi 25 000 islamivõitlejat. Neid võib praeguseks olla jäänud alles vaid 30 000, rääkis briti väljaandele Independent liitlasvägede kõneisik kolonel Steve Warren. Ainuüksi viimase kolme nädala jooksul olla saanud neid surma 600.

Koloneli sõnul on rünnakud ISISe nafta- ja gaasirajatiste vastu kahandanud organisatsiooni sissetulekuid kolmandiku võrra. Rahvusvahelised väed valmistuvat praegu lõplikuks pealetungiks rühmitise de facto keskusele, Raqqa linnale Süürias. Warren ütles, et varsti algab linna vastu suuremõõduline pommitamislaine, millele järgneb maarünnak kurdidest võitlejate poolt.

«Me ei anna teada oma ajakava – sest see on midagi, mida ISIS tahaks teada. Aga see on tulekul,» lubas Warren rünnaku kohta. Kolonel võrdles rühmitisele osaks saanud kahju poksimatšiga.

«Sarnaselt poksijaga on ISIS saanud mitu rasket lööki oma vöökohta. Me usume, et tema põlved on muutumas nõrgaks ning pea hakkab langema. Et nad hakkavad tundma erakordset survet, mille alla me nad viimaseks 20 kuuks oleme pannud,» lausus ameeriklane.

Väidetavalt on grupeering vähendanud oma liikmete palkasid poole võrra ja surma on saanud rohkem kui sada juhtfiguuri – peamiselt droonirünnakute läbi. Rühmitis on varem siiski tõestanud, et suudab tagasilöökidele reageerida. Sel reedel vallutas ISIS Süüria armee käest Aleppo lähedal mitu küla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles