Pildid: Brüsselis avaldas islamistide vägivalla vastu meelt 7000 inimest (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsselis avaldas islamistide vägivalla vastu meelt 7000 inimest
Brüsselis avaldas islamistide vägivalla vastu meelt 7000 inimest Foto: SCANPIX

Belgia pealinnas Brüsselis avaldas pühapäeval islamistide vägivalla vastu meelt umbes 7000 inimest, teatas politsei.

Umbes 6000 inimest alustas rongkäiku raudteejaama Gare du Nord juurest, nendega liitusid Brüsseli kesklinnas Molenbeekis teekonda alustanud 1000 protestijat.

Meeleavalduse «Marss terrorismi ja vihkamise vastu» organiseerisid kodanikuühendused, kes lootsid tänavatele tuua 15 000 inimest.

Protestimarss pidi esialgu toimuma 27. märtsil, ent politsei otsustas selle julgeolekukaalutlustel tühistada.

«Kui meie kaaskodanikke, kaitsetuid tsiviilisikuid tapetakse argpükslikus rünnakus, peaksid kõik kodanikud oma tülgastust ja solidaarsust väljendama,» ütles demonstratsiooni korraldamises osalenud Liege'i linnavolikogu liige Hassan Bousetta AFPle.

«See on hetk mõtiskluseks ja kaastundesõnumiks ohvritele ja moment, mil kodanikud näitavad ühtekuuluvustunnet,» sõnas ta.

Rongkäiguliste peakolonni juhtisid ohvrite pereliikmed, kandes prantsuse ja flaamikeelset loosungit loosungit «#üheskoos vihkamise ja terrori vastu". Neile järgnesid usukogukondade esindajad.

Tosinkond uskudevahelise dialoogi ühingu liiget kandsid loosungit «Üheskoos rahus», rühm moslemeid kandis hüüdlauset «Minu religioon ja usk on armastus.»

22. märtsil sai Brüsseli rahvusvahelises lennujaamas ja Maelbeeki metroojaamas korraldatud kolmes enesetapuplahvatuses surma 32 inimest. Vastutuse rünnaku eest võttis äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

Tuletõrje pressiesindaja Pierre Meyesi sõnul sümboliseeris päästeteenistuste rolli rünnakute järel pühapäevasel meeleavaldusel kasutatud sisselülitatud signaaltuledega tuletõrjeauto.

Molenbeekis kesklinna suundunud rahvahulga seas oli rühm lapsi, kes hüüdis «Daesh, kao minema, Brüssel ei ole sinu jaoks!». Daesh on ISi araabiakeelne nimetus.

Brüsseli terrorirünnakud on andnud tugeva hoobi Belgia ühtsuse pihta, mida pingestavad niigi valloonide ja flaamide aastakümnetepikkused erimeelsused.

Rünnakute järel on Belgias puhkenud aktiivne debatt islamistide esilekerkimise üle riigi moslemitest alamklassi seast.

Siseminister Jan Jambon ütles laupäeval, et arvestatav osa moslemielanikkonnast tantsis rünnakute ajal.

Samuti süüdistas ta Molenbeeki islamiusulisi elanikke läinud kuul Pariisi terrorirünnakute kahtlusaluse Salah Abdeslami tabamiseks korraldatud operatsiooni ajal politseinike ründamises.

«Nad loopisid Salah Abdeslami vahistamise ajal politseinikke kivide ja pudelitega. See on tõeline probleem. Terroriste saame me kinni võtta ja ühiskonnast eemaldada, aga nad on pealispind, mille all asub vähkkasvaja, mida on palju raskem ravida. Me saame sellega hakkama, ent see ei juhtu üleöö,» sõnas ta.

Foto: THIERRY CHARLIER/AFP
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
Foto: NICOLAS MAETERLINCK/AFP
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
Foto: FILIP DE SMET/AFP
Foto: Virginia Mayo/AP
Foto: Virginia Mayo/AP
Foto: Pablo Garrigos/SIPA/Pablo Garrigos/SIPA
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles