Tenerife leinab turismipiirkonnas kokku varisenud elumajas hukkunuid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanaari saartel on täna leinapäev, mälestamaks seitset Tenerife lõunapiirkonna populaarses kuurortis Los Cristianoses möödunud neljapäeval kokku varisenud elumajas hukkunut. Õnnetuspaiga vahetus läheduses elava eestlase Riho Sillaotsa sõnul hakkab tavapärane elu tänaval tasapisi taastuma.

Kanaaride valitsus kuulutas leinapäeva välja eile pärast seda, kui sai teatavaks lõplik majavaringus elu kaotanute arv. Seitsme majavaringus hukkunu seas oli kolm hispaanlast, kaks itaallast, üks marokolane ja üks soomlane, vahendab ajaleht Diario de Avisos.

Üks esimesi rusudest välja toodud hukkunutest oli 77-aastane hispaanlanna Flor González, kes veetis koos sõpradega siin oma talve, vahendas Cuatro. Viimasena leiti 50-aastane Antonio García, hotellis asedirektori ametit pidanud mees, kes oli saatuslikul päeval töölt vaba. Kolmas hispaanlane oli üksi last kasvatanud 26-aastane Noemí, kes magas kodus pärast öövahetust supermarketis.

Kohaliku meedia andmetel elas viiekorruselises hoones elas kokku 28 üürnikku, vaid kaks elanikku olid ise korteriomanikud.  

Prokuratuur on alustanud uurimist, selgitamaks põhjuseid, mis viis 1972. aastal ehitatud hoone varisemiseni. Juba 30 aastat pärast ehitamist räägiti maja ehituslikest probleemidest. Kortermaja alumisel korrusel asuvates äriruumides olid pooleli ehitustööd, et ehitada see ümber juuksuriäriks. Esialgsetel andmetel toimusid ehitused ilma vastavate litsentsideta. Pärast mõrade tekkimist paar nädalat tagasi ehitus peatati.

Eelmise neljapäeva hommikul kell 9.30 varises maja kokku. Päästetöödel oli ametis ligi 200 liikmeline meeskond, nende seas nii päästetöötajad, politseinikud, kiirabi, Punase Risti töötajad jne. Abivajajatele pakuti nii psühholoogilist abi, tõlke kui peavarju.

Laupäeva õhtul kell kuus leidsid päästjad koera abil hoonest viimase surnukeha.

Kokku varisenud maja vahetus läheduses koos oma perega talvituv Riho Sillaots ütles, et päästjate tööd maja rusude kallal käivad siiani 24 tundi ööpäevas. «Nüüdseks on nad juba üsna maa alla jõudnud kaevamistega.»

Õnnetuse päeval ei lastud ei neid ega ülejäänud tänava elanikke üldse kodudesse, peavarjuta jäänud inimestele pakuti kultuurimajas süüa ning vajadusel ka öömaja. Sillaotsad ööbisid selle öö sõprade juures. Pereemale anti võimalus kiiresti käia kodus ja võtta hädavajalikud asjad.

Teisel päeval lasti politseinike järelevalve all koju ka, kuid nemad olid ainsad tervel tänaval, kes seda võimalust kasutasid. «Eile oli üle tänava asuvas majas ka üks aken valge, aga sinnani olime meie küll ainsad, kes oma koju läksid. Inimesed olid nii hirmul,» rääkis Sillaots. «Täna on tänaval juba pooled ärid lahti ja tundub, et elu hakkab taastuma,» lisas ta.

Tänasest on ka tänav jalakäijatele avatud, kuid eilseni kontrollis politsei dokumente ja saatis elanikud kuni koduni välja, kontrollides, et pere ikka oma koduuksest sisse läheks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles