Vietnami tüdrukud lähevad Hiinas lapspruutidena hästi kaubaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vietnamlanna
Vietnamlanna Foto: SCANPIX

«Kui ma üles tõusin ei teadnud ma, et olen Hiinas,» meenutab Lan Cai. Hoolimata sellest, mäletab ta toda ööd, mis muutis kogu ta elu, vahendab CNN. 

Elades ühes piiriäärses külas Põhja-Vietnamis ja valmistudes ülikooliks, tutvus Lan Cai internetis sõbraga, kes kutsus tüdrukut oma sõprade juurde õhtusöögile. Kui Lan aga väsis ja koju soovis minna, veenis seltskond teda jääma ja paari jooki tegema, kirjeldab ta olukorda CNNile.

Järgmiseks smuugeldati teda üle piiri Hiina.

«Ma soovisin lahkuda,» kirjeldab Lan olukorda, «Autos oli teisigi tüdrukuid ja inimesed valvasid meid.»

Külad, mis asuvad Hiina-Vietnami piiril on inimkaubitsejatele heaks jahimaaks. Juba 13-aastaseid tüdrukuid meelitatakse või uimastatakse ja viiakse üle hõredalt valvatud piiri Hiina. Vietnami naised on Hiinas hinnatud kaubaks, kus ühelapsepoliitika ja pikk traditsioon eelistada poisslapsi on sootasakaalu paigast väga viltu nihutanud.

Lihtsalt öeldes, mehed on pruudinäljas.

«Normaalsele Hiina mehele maksab hiinlasest naisega abiellumine väga suure summa raha,» selgitab Ha Thi Van Khanh, kes on ÜRO Vietnami esinduse inimkaubandusvastase organisatsiooni koordinaator. Traditsiooniliselt oodatakse Hiina meestelt suurt banketti ja uut kodu, kuhu noorpaar kolida saaks. «Seetõttu nad soovivadki naisi naaberriikidest importida, sealhulgas ka Vietnamist,» lisab Ha Thi Van Khanh.

Kuid röövimine ei ole ainus viis Vietnami tüdrukuid üle piiri kaubaks viia. Tüdrukutele lubatakse ka tulusat tööd Hiinas, mispeale vaesed külaelanikud, mõned neist vaid 14-aastased, vabatahtlikult inimkaubitsejatega kaasa lähevad.

Väheseid taolisi ohvreid õnnestub päästa reidide käigus, kas Vietnami pool piiri, sõidukitest, millega neid üle piiri transporditakse või läbiotsimistel Hiinas, mida kahe riigi politseinikud koos töötades korraldavad.

Ülejäänud naised aga peavad väljapääsu omapead leidma. Teadmata isegi oma asukohta, on naistel raske leida abi politseilt või perekonnalt Vietnamis.

Kui Lani ämm avastas, et tüdruk ei lepi oma abieluga kunagi, saadeti ta tagasi inimsmugeldajate juurde. Ostjad said oma raha tagasi ja Lan müüdi edasi järgmisele mehele.

Lan sattus ühe teise röövituga samasse linna Hiinas. Kaks aastat peale röövimist õnnestus neil koos põgeneda ja politsei poole pöörduda, kogu aeg kartes, et uus perekond neid leiab ja tagasi viib. Politsei abiga õnnestus neil tagasi Vietnami pöörduda. Selle vabaduse hinnaks maha jätta oma sundabielust sündinud lapsed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles