Euroopa Liit pakkus toetust Liibüa ühtsusvalitsusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federika Mogherini.
Federika Mogherini. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit pakkus esmaspäeval konkreetset toetust Liibüa uuele ühtsusvalitsusele, et tugevdada majandust ja julgeolekut, sealhulgas koolitada Liibüa rannavalvet peatamaks migrantide voolu üle Vahemere.

EL-i välis- ja kaitseministrid pidasid videokonverentsi Liibüa peaministriks määratud Fayez al-Sarrajga.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles, et Liibüa uue valitsuse prioriteedid on julgeolek, riigi majanduse taastamine ning võitlus sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik.

Rahvusvaheline kogukond peab Sarraj rahvusliku ühtsuse valitsust parimaks võimaluseks Liibüale, lootes, et see suudab teha lõpu aastaid kestnud kaosele selles Põhja-Aafrika riigis.

Liibüa parlament ei suutnud esmaspäeval korraldada usaldushääletust Sarraj valitsusele, kuna erakorraline istung jäi erimeelsuste tõttu ära. Parlamendisaadikud loodavad kokku tulla teisipäeval.

EL kavatseb laiendada oma mereväeoperatsiooni "Sophia" mandaati võitluses Liibüa rannikul tegutsevate inimsmugeldajatega, kes saadavad migrante ohtlikule teele üle Vahemere.

"Sophia" tegutseb praegu ainult rahvusvahelistes vetes, kuna Liibüa ega ÜRO ei ole andnud luba liikuda rannikule lähemale.

EL on valmistanud ette ka 100 miljoni euro suuruse abipaketi Liibüa toetamiseks majandus-, humanitaar- ja arengu küsimustes. Brüssel on teatanud ka valmisolekust aidata koolitada Liibüa politsei- ja rannavalvejõude ning võidelda terrorismiga.

Liibüal on alates 2014. aastast olnud kaks rivaalitsevat valitsust ja parlamenti, mis ei ole suutnud tagada riigis korda ja julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles