Davutoğlu hoiatas ELi viisavabaduslubaduse täitmatajätmise eest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu. Foto: Scanpix/AFP

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu hoiatas esmaspäeval Euroopa Liitu, et see täidaks juuniks lubaduse anda Türgile viisavabadus Schengeni ruumi kuuluvate riikidega, öeldes, et vastasel juhul ei täida Ankara oma kohustusi rändekriisi lahendamise leppe osas.

Türgi nõustus märtsis paljude meetmetega, aitamaks ELil toime tulla Süüriast ja teistest riikidest Euroopasse suunduvate migrantide ja põgenike vooluga, soovides vastutasuks miljarditesse eurodesse ulatuvat abi, viisavabadust Schengeni ruumi kuuluvate Euroopa riikidega ning ELi liitumiskõneluste kiirendamist.

"See on vastastikune lubadus. Kui Euroopa Liit ei suuda astuda vajalikke samme, mida temalt soovitakse, siis ei saa loomulikult ka eeldada, et Türgi neid samme astuks," ütles Davutoğlu Ankara lennujaamas enne suundumist Strasbourgi.

"Ma säilitan usku, et meil saab olema juunis viisavabadus. Selle puudumisel ei saa loomulikult keegi eeldada, et Türgi oma lubadustest kinni peaks," lisas ta. "Türgi on tõsine kõneluste osapool. Ta teeb seda, mida on lubanud, ning ei luba järeleandmisi selles, mida talle on lubatud."

Türgi kohustus 18. märtsi leppe alusel võtma tagasi kõik Kreeka saartel ebaseaduslikult maabuvad põgenikud. Ankara tegi ettepaneku, et EL asustab Türgist ümber ühe süürlase iga Kreeka saartelt Türgisse tagasi saadetud süürlase kohta.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas juba 7. aprillil Euroopa Liitu, et kokkuleppes on "täpsed tingimused".

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles