Gruusias arreteeriti kuus isikut, keda süüdistatakse katses müüa uraani

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivsust tähistav silt
Radioaktiivsust tähistav silt Foto: SCANPIX

Gruusia julgeolekuvõimud arreteerisid kuus isikut, kellest kolm olid grusiinid ja kolm armeenlased ning neid süüdistatakse katses müüa radioaktiivset uraani.

Võimude teatel tahtsid kahtlusalused mehe saada uraani eest 200 miljonit dollarit, edastab Yle.

Gruusia riigi esindajad ei paljastanud, kust uraan pärit olla võis ja kas meestel oli uraanile ostja olemas.

Uraan leiti ühe kahtlusaluse kodust pealinnas Thbilisis just selle aine transportimiseks mõeldud konteinerist.

Kinni võetute juurest leitud uraan osutus looduses leiduvaks uraaniks isotoobiga 238, mille poolestusaeg on 4,468 miljardit aastat. Tegemist on uraani kõige stabiilsema isotoobiga, mida samas saab tuumareaktoris muundada plutooniumiks.

Uudisteagentuuri AP andmetel näitas Gruusia võimude uuring, et konfiskeeritud uraani radioaktiivsus ei olnud suur, kuid oht inimeste tervisele oli olemas.

Gruusia kohtuorganite teatel jäävad kõik kuus mees kuni kohtuni vahi alla, kui nad ebaseadusliku aine omamises ja müügikatses süüdi mõistetakse, võib igaüks neist saada kuni kümne aasta pikkuse vanglakaristuse.

Lisaks Gruusiale on viimastel aastatel ka Armeenias leidnud aset radioakstiivse aine müümise juhtumeid.

2012. aastal said Armeenia võimud jälile radioaktiivse strontsiumi isotoobiga 90 müügile, 2010. aastal aga takistasid Gruusia võimud katset müüa tseesiumit isotoobiga 137.

2010. aastal arreteeris Gruusia politsei kaks armeenlast, kes tegid katse müüa 18 grammi rikastatud uraani, kuid nad ei teadnud, et ostja oli julgeolekuagent, kes esines kurjategijate jälile jõudmiseks äärmusislamistina.

2006. aastal tabasid Gruusia võimud Venemaale kuuluvast Põhja-Osseetiast pärit mehe, kellel oli müügiks uraani, mille eest ta küsis üks miljon dollarit. Ta tabati, santi kohtu alla ja saadeti 8,5 aastaks trellide taha.

Wikipedia: Uraan on keemiline element järjenumbriga 92. Loodusliku uraani tihedus normaaltingimustel on 19,05 g/cm³. Mitteloodusliku isotoopkoostisega uraanil on tavaliselt teistsugune tihedus. Uraani sulamistemperatuur on 1132 ja keemistemperatuur 1797 kraadi

Kõik uraani isotoobid on radioaktiivsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles