Breivik Norra riigi vastu kohtujuhtumis langetatakse täna otsus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra Oslo kohus langetab täna massimõrvar Anders Behring Breivik riigi vastu juhtumis otsuse.

Breivik andis riigi kohtusse, kuna tema arvates rikutakse vanglas tema põhi- ja inimõigusi, edastab mtv.fi.

Breivik kannab 21 aasta pikkust karistust range režiimiga Skieni vanglas, kus vastavalt vangistusreeglitele on ta suhtlemine teiste inimestega nii vangla sees kui väljapool tugevalt piiratud.

Massimõrvari arvates on ta põhimõtteliselt üksikvangistuses, mida ta ei ole ära teeninud. Märtsis toimunud kohtuistungil teatas norrakas, et Norra vanglavõimud rikuvad tema puhul Euroopa inimõiguskonventsiooni.

Breivik versus Norra riik kohtuistungid toimusid möödunud kuul neljal päeval, avapäeval tegi Breivik pärast kohtusaali sisenemist natsitervituse.

Nii enne kohut kui kohtus selgitasid vanglaametnikud, et Breivik on massimõrvar, kes võib seni ohtlik olla, kui tal välismaailmaga liiga palju kontakte on ja selle tõttu tuleb ta suhtlust piirata.

Breiviki advokaatide teatel on süüdi mõistetul vanglas piisavalt ruumi, sest ta saab kasutada kolme suurt kongi, tal on spordivahendid, mängukonsool ja sülearvuti, kuid ei ole internetti.

Breivik tappis 22. juulil 2011 Norra Töölispartei noortelaagris Utøya saarel ja pealinnas Oslos 77 inimest, kellest suur osa olid noored.

2012. aasta augustis määras Norra kohus massimõrvarile 21 aasta pikkuse vanglakaristuse, mis on Norras maksimumkaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles