Osama Krayemi kahtlustatakse seotuses nii Brüsseli kui Pariisi rünnakutega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama Krayem
Osama Krayem Foto: Youtube

Belgia meedia teatel saabus Rootsi kodakondsusega Osama Krayem, kes käis Süürias Islamiriigi ridades võitlemas, koos pagulastetulvaga tagasi Euroopasse nii, et ühegi riigi migratsioonivõimud seda ei märganud.

Selle tõttu olevat mees saanud osaleda nii Pariisi kui Brüsseli terrorirünnakute ettevalmistamises kui ka rünnakutes.

Rootsi väljaannete Aftonbladet ja Expressen andmetel leidsid Prantsuse ja Belgia uurijad 23-aastase Krayemi DNAd Pariisi rünnakutes osalenute konspiratiivkorteritest.

Belgia politsei tabas Krayemi 8. aprillil, kuid varem, 22. märtsil jäi ta Brüsseli Zaventemi lennujaamas turvakaamera ette koos Khalid el-Bakarouiga, kes end mõni aeg hiljem Brüsseli Maelbeeki metroojaamas  enesetapurünnakus õhku lasi.

Belgia võimud kahtlustavad, et Krayem oli see, kes ostis kohvrid, kuhu terroristid paigutasid Zaventemi lennujaamas plahvatanud pommid.

Belgia väljaanded kirjutavad viitega politseiallikatele, et Krayemil on seos 13. novembril 2015 Pariisi toime pandud rünnakutega, kuna ta DNAd on paikades, mida seostatakse Pariisis enesetapurünnakuid teinutega.

Lisaks  leiti rootslase kohta märk ka kohast, kus Pariisi ründajad pomme valmistasid.

Pärast tabamist tunnistas Krayem politseile, et ta on seotud Brüsseli 22. märtsi rünnakutega ja tal oli seljakotis lõhkeaine, kuid ta oli viimasel hetkel enesetapurünnakust loobunud.

«Teadsin, mida teen ja mis järgneda võib. Ma ei loobunud oma elust,» lausus kinnivõetu.

Osama Krayem lahkus oma kodulinnast Malmöst 2014. aasta septembris ja suundus Süüriasse Islamiriigi juurde. Belgia ja Prantsuse migratsioonivõimude andmetel tuli mees 2015. aasta sügisel Euroopasse tagasi, teeseldes põgenikku ja kasutades võltsitud Süüria passi.

Ta lendas Süüriast Türki ja sealt Kreekasse, kust liikus edasi Saksamaale Ulmi,  sealt sõitis autoga oktoobri alguseks Belgiasse Brüsselisse.

Krayemi jaoks üüris auto Pariisi rünnakute kahtlusalune ja ainsana ellu jäänud Salah Abdeslam.

Pariisis leidsid rünnakud aset umbes üks kuu pärast Krayemi Euroopasse saabumist.

Pariisi terrorirünnakutes kaotas elu 130 ja Brüsselis 32 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles