Hollandi kohus tühistas Jukose eksomanike kasuks tehtud otsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jukose hoone Moskvas
Jukose hoone Moskvas Foto: SCANPIX

Haagi ringkonnakohus tühistas täna arbitraažikohtu 2014. aastal tehtud otsuse, mille alusel pidi Vene riik naftafirma Jukos endisele omanikule Group Menatep Limitedile (GML) maksma 50 miljardit dollarit kahjutasu.

Hollandi kohtu hinnangul ei olnud Haagi alalisel arbitraažikohtul jurisdiktsiooni selles asjas otsuse langetamiseks. Kohus tühistas seega 2014. aasta juulis tehtud arbitraažiotsuse, mille alusel sundis Venemaa sundis Jukose pankrotti ja müüs firma varad poliitilistel eesmärkidel riigifirmadele.

Seni on mitmed jurisdiktsioonid arbitraažikohtu otsust tunnustanud ja täitma asunud, külmutades Jukosega seotud varad. Nii on talitanud muuhulgas Prantsusmaa, Belgia, Ühendkuningriik ja USA.

Anonüümseks jääda soovinud asjaga kursis olev allikas ütles täna Interfaxile, et Haagi ringkonnakohtu otsus tähendab, et Venemaa esindajad saavad nüüd taotleda ka teistes riikides tehtud tunnustamiste tühistamist ning Vene varade külmutamise lõpetamist.

GMLi tütarfirmad Hulley Enterprises ja Yukos Universal Limited esitasid hagi Vene riigi vastu 2005. aastal, algne nõue oli üle 100 miljardi dollari. Kompensatsiooninõue langetati 100 miljardilt 50 miljardile, mis vastab Jukose väärtusele 2007. aastal, kui lõppes firma pankrotimenetlus.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles 2014. aastal pärast Haagi arbitraažikohtu otsust, et Venemaa kasutab kõiki juriidilisi võimalusi oma huvide kaitsmiseks.

Praeguseks tükeldatud naftafirma Jukos juht Mihhail Hodorkovski võeti vahi all 2003. aastal. Kriitikud peavad tema vangistamist Kremli kättemaksuks president Vladimir Putinile poliitilise väljakutse esitamise eest.

Vene kohus mõistis Hodorkovski 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris maksupettuse, riisumise ja rahapesu eest 14 aastaks vangi. Ta vabanes 2013. aasta 20. detsembril, kui Putin rahuldas tema armuandmispalve ja asus elama Šveitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles