Lavrov ja Klimkin arutasid Minski lepete elluviimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov arutas kolmapäeval telefonitsi Ukraina ametivenna Pavlo Klimkiniga Minski lepete elluviimist.

«Arutati Minski lepete elluviimise käiku, samuti hulka kahepoolsete suhete küsimusi, arendades edasi Venemaa ja Ukraina presidendi 18. aprilli vestlust,» edastas Vene välisministeerium.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles vestluse järel, et selle käigus «puudutati ka Nadia Savtšenko, aga ka Venemaa kodanike Aleksandrovi ja Jerofejevi saatust». «Presidendid leppisid kokku, et lähiajal lubatakse Savtšenko juurde Ukraina peakonsul,» ütles Peskov.

Järgmisel päeval küsisid ajakirjanikud Peskovilt, kas telefonikõnes arutati ka Savtšenko vahetamist kahe Kiievis süüdi mõistetud venelase vastu. «Millises võtmes Venemaa kodanike ja Ukraina kodaniku saatust arutati, me praegu ei räägi,» sõnas Peskov vastuseks.

Vene kohus mõistis Savtšenko 22. märtsil 22 aastaks vangi.

Kiievi rajoonikohus mõistis Vene sõjaväeluure (GRU) ohvitserid Aleksandr Aleksandrovi ja Jevgeni Jerofejevi esmaspäeval Ida-Ukrainas 14 aastaks sõjapidamise ja terrorismi eest vangi.

Palju on spekuleeritud Aleksandrovi ja Jerofejevi võimaliku väljavahetamise üle Savtšenko vastu.

Savtšenko advokaat ütles esmaspäeval, et ukrainlanna kaitsjad loodavad arutada Vene sõdurite kaitsemeeskonnaga kaitsealuste vahetamise soodustamist.

Savtšenko, kes mõisteti süüdi kahe Vene ajakirjaniku tapmisele kaasaaitamises Donbassis, on alates 6. aprillist näljastreigil ja tema tervislik seisund arvatakse olevat kiiresti halvenemas.

Vene president Vladimir Putin ütles neljapäeval, et Moskva peab Kiieviga Savtšenko väljavahetamise küsimuses sidet.

Ukraina sõnul röövis Venemaa Savtšenko Ukraina territooriumilt, peab teda ebaseaduslikult kinni ning temavastane kohtuasi on näidisprotsess.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles