Vene suursaadik NATOs: riskantselt käitusid hoopis USA sõjaväelased (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe info kohaselt lendas Vene sõjalennuk Su-24 kõigest üheksa meetri kõrguselt üle hävitaja USS Donald Cooki.
USA mereväe info kohaselt lendas Vene sõjalennuk Su-24 kõigest üheksa meetri kõrguselt üle hävitaja USS Donald Cooki. Foto: SCANPIX

Vene suursaadik NATO juures Aleksandr Gruško ütles kolmapäeval, et läinudnädalastes vahejuhtumites käitusid Vene sõjalennukite asemel riskantselt hoopis USA sõjalaeva ja -lennuk.

Gruško ütles NATO-Vene nõukogu järel ajakirjanikele, et Vene hävitajad käitusid kahe vahejuhtumi käigus rahvusvaheliste reeglite kohaselt.

«Võtmeküsimus on: mida tegi Donald Cook nii lähedal Kaliningradile?» küsis Gruško.

Sõjalaeva käitumine oli katse avaldada Venemaale sõjalist survet, sõnas Vene eriesindaja. On võimatu ette kujutada, et tuumalõhkepea kandevõimega 2500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettidega relvastatud võõrriigi sõjalaev saaks seilata takistamatult New Yorgi lähistel, sõnas ta.

«Ma arvan, et kõik tõsised inimesed mõistavad, et Venemaa rakendab mis tahes vajalikke ettevaatusabinõusid vastuseks sellisele katsele kasutada sõjalist jõudu,» ütles Gruško.

USA ametnike sõnul sooritasid Vene hävitajad 11. ja 12. aprillil Läänemere kohal ohtlike ülelende sõjalaevast USS Donald Cook. Ühel juhul lendas Vene hävitaja rünnakut simuleerides vaid üheksa meetri kõrguselt üle Donald Cooki.

Paar päeva hiljem lendas Vene hävitaja ohtlikult lähedal Ühendriikide sõjalennukile.

Washington on nimetanud vahejuhtumeid «ebaprofessionaalseks ja ohtlikuks». USA välisministri John Kerry sõnul oli Vene lennukite tegevus hoolimatu ning oleks võinud viia sõjalise konfliktini, sest Ühendriikide sõjaväe lahingureeglid lubavad sellistel puhkudel läheneva lennuki alla tulistada.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles