Obama: EL võimendab Suurbritannia mõjuvõimu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Suurbritannia viibimine Euroopa Liidus hoiab ühendust USA-ga tihedalt seotuna ning võimendab Londoni häält maailmas, kirjutas USA president Barack Obama reedel päevalehes The Daily Telegraph avaldatud artiklis.

"Euroopa Liit ei hoia Briti mõjuvõimu tagasi, vaid võimendab seda. Tugev Euroopa pole oht Suurbritannia juhtrollile maailmas, vaid suurendab Briti ülemaailmset juhtrolli," kirjutas Obama.

"Ühendriigid näevad, kuidas teie võimas hääl Euroopas tagab, et Euroopa võtab maailmas jõulisi seisukohti, hoiab EL-i avatuna, väljapoole vaatavana ning tihedalt seotuna oma liitlastega teisel pool Atlandi ookeani."

"Seega vajavad USA ja maailm teie tavapärasest suurema mõjuvõimu jätkumist, kaasa arvatud Euroopas," ütles president.

Obama on järjepidevalt öelnud, et toetab tugevat Suurbritanniat tugevas EL-is.

Brexiti pooldajad ärgitasid Obamat referendumi temaatikast eemale hoidma, kuid võlakriisid, pühasõdalaste rünnakud ja Brittide võimalik lahkumine EL-ist tõstsid Euroopa presidendi päevakorra tippu.

"Ütlen sõbrale omase avameelsusega, et teie otsuse tulemus pakub USA-le väga suur huvi."

"Euroopa surnuaedadesse maetud kümned tuhanded ameeriklased on vaikiv tõestus sellest, kui tihedalt on meie õitseng ja julgeolek seotud," lisas president. "Tee, mille te nüüd valite, kajastub ka praeguse ameeriklaste põlvkonna väljavaadetes."

Obama saabus neljapäeva hilisõhtul oma ametiaja ilmselt viimasele visiidile Suurbritanniasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles