Sakslased ei soovi kuningaid, vürste ega hertsogeid tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene saksa soost kuningas Briti troonil oli George I
Esimene saksa soost kuningas Briti troonil oli George I Foto: Wikipedia.org

Ühendkuningriigis tähistatakse Briti kuninganna Elizabeth II 90. juubelit, samas on teada, et Briti pragune valitseja ja ka varasemad on saksa juurtega.

Saksamaal hiljuti tehtud küsitluse kohaselt ei soovi enamik sakslasi kuningaid, vürste ega hertsogeid tagasi, kuna nende ülalpidamine oleks raharaiskamine ja valitsejad on ajaloolised jäänukid, edastab The Local.

Briti kuninganna Elizabeth II külastas Sakamaad möödunud aasta juunis ja siis võis avalikkuses jääda mulje, et sakslased on suured kuningavõimu pooldajad. Briti kuninganna on Saksamaad külastanud viiel korral, esimene visiit toimus 1965. aastal.

Saksamaal toimunud küsitluse kohaselt ei soovi suur osa sakslasi, et neil oleks oma kuninglik perekond, pooldajaid oli vaid 16 protsenti.

Saksamaa kõige enam traditsioone austavas piirkonnas Baieris oli monarhia pooldajaid veelgi vähem, vaid 14 protsenti.

55 protsenti vastanute arvates oleks monarhia taastamine lihtsalt raha raiskamine ja 53 protsendi arvates on kuningavõim minevikujäänuk.

Saksalaste selline suhtumine on tõenäolisel Preisimaa printsile Philip Kirillile pettumus. See sinivereline sõnas 2013. aastal antud intervjuus, et sakslasi peaks uuesti õpetama kuningavõimu armastama ja hindama.

«Kui Saksamaal oleks kuningas või kuninganna, oleks see noorte moraalsest vaatevinklist kasulikum, sest tänapäeva popstaarid ja jalgpallurid mõjuvad noorele halvasti,» teatas prints.

Saksamaa ja Ühendkuningriigi vahel on nii ajaloolised kui ka tänapäevased äriseosed. See ei ole laialt teada, kuid Briti kuninganna Elizabeth II kostüümide taga on viimased 25 aastat olnud sakslasest moelooja Karl-Ludwig Rehse.

Tänapäeva Briti kuninglik pere pärineb Saksa Hannoveride dünastiast. Esimene sellest soost kuningas Briti troonil oli George I, kes sai valitsejaks 1714.

Kuningas George V vahetas perekonnanime Saxe-Goburg-Gotha inglisepärasemaks Windsoriks 1917. aastal, kuna Esimese maailmasõja ajal oli perekondlik seotus Saksa keiser Wilhelm II poliitiliselt kahjulik.

Elizabeth II abikaasa, prints Philip pärineb Saksa Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgi dünastiast, kuuludes samas Taani ja Kreeka kuninglikku perekonda.

Saksamaal olid kunagi Preisi, Baieri, Saksimaa ja Württembergi kuningriik, Badeni, Hesseni, Mecklenburg-Schwerini, Oldenburgi, Saksi-Weimari suurhertsogiriik ning veel mitmeid hertsogi ja vürstiriike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles