Venemaa uueks inimõigusvolinikuks sai naiskindral

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Moskalkova.
Tatjana Moskalkova. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaa riigiduuma valis reedel uueks inimõigusvolinikuks Õiglase Venemaa fraktsiooni liikme kindralmajor Tatjana Moskalkova.

Inimõigusvolinikuks kandideeris kuus inimest. Moskalkova poolt hääletas 323 saadikut (vaja oli 226 poolthäält).

Lisaks Moskalkovale esitati volinikukandidaadiks ka kommunist Olga Smolina, liberaaldemokraadid Ivan Suhharev, Anton Morozov ja födeatsiooninõukogu liige Sergei Kalašnikov. Liberaaldemokraat Margarita Svergunova seadis end ise üles. Ühtne Venemaa oma kandidaati ei esitanud ja toetas Moskalkovat.

Kõik kandidaadid esitasid oma nägemuse inimõigusvoliniku tööst ja vastasid saadikute küsimustele. Morozov ja Suhharev loobusid kandideerimisest Sergei Kalašnikovi kasuks.

Moskalkova ütles, et ta kavatseb pühenduda töösuhetele, välismaiste kaasmaalaste muredele ning hakata koostama teabebülletääni.

«Tuleb parandada meditsiini, hariduse, kommunaalmajanduse, migratsiooni, karistusasutuste ja kriminaalprotsessi järelevalvet,» ütles Moskalkova kandideerimiskõnes ning lubas seista vastu lääne katsetele kasutada inimõigusi poliitilise vahendina.

«USA ja lääs kasutavad inimõigusi sageli santaaži-, spekuleerimis- ja ähvardusvahendina, püüdes Venemaa olukorda kõigutada ja seda survestada. Inimõigusvolinikul on piisavalt vahendeid sellele vastu astumiseks.»

Riigiduuma liikmena oli Moskalkova Sõltumatute Riikide Ühenduse, Euraasia lõimimise ja kaasmaalaste komisjoni aseesimees, ta on politseikindralmajor ning õiguse ja filosoofiadoktor.

Ta sündis 1955. aastal Valgevenes Vitsebskis, lõpetas üleliidulise juriidilise kaugõppeinstituudi ja NSVL TA riigi ja õiguse instituudi aspirantuuri ning siseministeeriumi juhtimisakadeemia doktorantuuri.

1972. aastast töötas ta raamatupidajana, hiljem juristina, sealhulgas NSVL armuandmiskomisjoni konsultandina, aastast 1984 siseministeeriumi välis- ja õigusosakonnas.

1999. aastal kandideeris riigiduumasse erakonna Jabloko nimekirjas, valiti sinna 2007. aastal Õiglase Venemaa nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles