Enamik venelastest pooldab Lenini matmist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Lenini palsameeritud keha on  Moskva Punasel väljaku mausoleumis väljapandud alates tema surmast 1924. aastal.
Vladimir Lenini palsameeritud keha on Moskva Punasel väljaku mausoleumis väljapandud alates tema surmast 1924. aastal. Foto: SCANPIX/REUTERS

60 protsenti Venemaa kodanikest leiab, et Vladimir Iljitš Lenini surnukeha peaks Punase Väljaku mausoleumist ära viima ja korralikult maha matma. Samas 52 protsenti vastanutest kirjeldab praegust olukorda sõnadega 'normaalne' või 'hea', vahendas RT.

Vastavalt hiljutisele riikliku uuringufirma VTSIOM poolt läbiviidud küsitlusele toetas Lenini ümbermatmist 60 protsenti venelastest. Nende hulgas 36 protsenti ütlesid, et Nõukogude Liidu kunagine ninamees tuleks maha matta nii kiiresti kui võimalik. Ülejäänud 24 protsendi sõnul peaksid võimud ootama seni, kuni põlvkond, kelle jaoks Lenin eriliselt armas on, siit ilmast lahkub. 32 protsenti leidis, et midagi muuta pole vajalik ja eelistavad, et Lenin jääks sinna, kus ta on ehk siis Kremli vahetus läheduses asuvasse mausoleumi.

Samast uuringust selgus, et  enamik venelasi suhtub positiivselt fakti, et palsameeritud kommunist on kõige avalikult vaatamiseks välja pandud. 35 protsenti ütles, et ei leia selles asjaolus midagi eriskummalist, 17 protsenti vastas, et nad eelistavad, kui kõik jääb samaks. 40 protsenti vastanutest sõnas, et praegune olukord on vale ja seda peaks muutma.

Küsides venelastelt Lenini tegutsemisajendite kohta vastas 65 protsenti küsitluses osalenutest, et Venemaa bolševike juht esindas rahvaenamuse huve. 23 protsenti arvas, et nii see ei olnud, 31 protsenti märkis, et Lenini teod tegid Venemaale rohkem head kui halba.

Lenini surnukeha ümbermatmise teema on tõstatatunud Venemaal alates perestroika aastatest ning tavaliselt võimendub see tema sünnipäeva, mis on ka täna või oktoobri revolutsiooni aastapäeva ümber.  Juba 2011. aastal Ühtse Venemaa partei initsiatiivil läbiviidud internetiküsitluste tulemused näitasid, et Lenini matmise toetusprotsent oli 70.

Marmorist mausoleum püstitati 1930. aastal arhitekt Aleksei Stšussevi projekti järgi seal varem asunud puitmausoleumi asemele. Hoonet restaureeriti põhjalikult 1970. aastatel.

Foto: Anton Novoderezhkin/Anton Novoderezhkin/TASS

Vene komministid ja USA MMA-võitleja Jeff Monson (vasakult seitsmes) täna mausoleumi ees Lenini 146. sünniaastapäeva tähistamas. Allikas: TASS/Scanpix

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles