Londoni linnapea: Obama viskas Churchilli büsti ovaalkabinetist välja (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni endine linnapea Boris Johnson
Londoni endine linnapea Boris Johnson Foto: SCANPIX

Londoni linnapea Boris Johnson väitis täna, et USA president Barack Obama viskas britivastase meelsuse tõttu Winston Churchilli büsti Valge Maja ovaalkabinetist välja.

Vastuolu tekitas Obama Londoni-visiit, millega ta püüdis mõjutada Suurbritanniat 23. juuni referendumil Euroopa Liitu jäämise poolt hääletama.

Johnson pooldab EL-ist lahkumist ja on oma leeri mõjukaim liige. Ta kirjutas ajalehele Sun artikli vastuseks Obama avaldusele ja kordas süüdistust Teise maailmasõja ajal peaministrina Suurbritanniat juhtinud Churchilli büsti kohta.

«Obama ametiaja esimesel päeval saadeti see pikema tseremooniata tagasi Briti saatkonda Washingtonis,» ütles Johnson, kes on kirjutanud ka Churchilli eluloo.

«Mõned ütlesid, et sellega näidati Suurbritanniale koht kätte. Mõnede arvates sümboliseerib see osaliselt keenialasest presidendi kaasasündinud vastumeelsust Briti impeeriumi suhtes, mida Churchill nii kirglikult kaitses.»

Suurbritannia EL-i jäämist pooldava peaminister David Cameroni pressiesindaja käskis Johnsonil faktidele keskenduda.

Tema sõnul on Valge Maja kinnitanud, et büsti tagasiandmise otsus langetati juba enne Obama ametisseastumist.

Valge Maja on lükanud tagasi varasemad väited, et Obama vabanes büstist vastumeelsusest Suurbritannia vastu. Nimelt olevat omaaegne Briti peaminister Tony Blair laenanud Churchilli büsti toonasele USA presidendile George W. Bushile ja kui Obama ametisse astus, anti see tagasi.

Valges Majas olevat siiski veel üks Churchilli büst.

Büsti teemal võttis sõna ka Churchilli lapselaps Nicholas Soames, kes on Cameroni Konservatiivse Partei parlamendiliige ja lükkas Twitteris Johnsoni väite tagasi kui rumala, irrelevantse ja mõttetu. Tema sõnul olnuks mõeldamatu, et tema vanaisa ei oleks tervitanud Obama vaateid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles