Venemaal mõisteti mullu riigireetmises süüdi 28 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigireetmises kahtlustatud Svetlana Davõdova vabastati möödunud aasta märtsis tingimusel, et naine Moskvast ei lahku.
Riigireetmises kahtlustatud Svetlana Davõdova vabastati möödunud aasta märtsis tingimusel, et naine Moskvast ei lahku. Foto: Scanpix/Ria Novosti

Venemaa kohtutes mõisteti 2015. aastal riigireetmises, luuramises ja riigisaladuse avaldamises süüdi 28 inimest.

Ülemkohtu 2015. aasta aruandes seisab, et kuus inimest mõisteti süüdi riigireetmises, kaks luuramises ja 20 riigisaladuse avaldamises ning need otsused on jõustunud.

Mullu käis meediast läbi arvukalt teateid selleteemaliste kinnipidamiste ja protsesside kohta, sealhulgas Smolenski oblasti riigireetja Svetlana Davõdova lugu (tema asja menetlemine katkestati), Sotši lennujaama töötaja Pjotr Parapulovi, Vene-Leedu topeltkodakondsusega ohvitseri Jevgenijus Mataitise, Moskva patriarhaadi töötaja Jevgeni Petrini, erusõjaväelase Vladislav Nikolski, lõunavenemaalaste Nahatakjani ja Kesjani ning Baumani-nimelise tehnikakõrgkooli õppejõu Vladimir Lapõgini kohtuasi.

Kohtus mõisteti süüdi ka raadioinsener Gennadi Kravtsov (9 aastat vanglat), politseinik Roman Ušakov (15 aastat vanglat), füüsik Valerija Seljanina (15 aastat vanglat), füüsik Maksim Ljudomirski (9 aastat vanglat), siseministeeriumi töötaja Jevgenija Tšistoba (13 aastat vanglat), Viktor Šura (12 aastat vanglat).

Pikad vanglakaristused said ka mereväelased Dmitri Ivanov, Zahhari Agapišvili, Sergei Daniltšenko, Levan Tšarkviani ja Konstantin Jašin.

Inimõiguste kaitsjad on mures selliste kohtuasjade arvu suurenemise pärast ja kurdavad riigis valitseva spioonimaania üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles