USA: Euroopa pangad võivad nüüd Iraaniga äri teha (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

USA teatas reedel, et Euroopa pankadel on vaba voli Iraaniga äri teha seoses Teherani kinnipidamisega mullu kuue suurriigiga sõlmitud tuumaleppest.

Ühendriikide välisminister John Kerry pisendas New Yorgis Iraani ametivenna Mohammad Javad Zarifiga kohtudes võimalust, et Aasia või Euroopa pangad võivad vastuollu sattuda islamivabariigi suhtes endiselt kehtivate sanktsioonidega, mis ei ole seotud riigi tuumaprogrammiga.

Ühendriigid teatasid reedel, et ostavad Iraanilt 32 tonni rasket vett, et aidata Teherani tuumaprogrammi koomale tõmmata.

"Tahan rõhutada, et oleme tühistanud tuumaprogrammiga seotud sanktsioonid, nagu me lubasime," ütles Kerry ajakirjanikele. "Välispankadel on nüüd võimalus Iraaniga äri ajada." 

USA välisministri sõnul hõlmab see panku, mis hoiustavad 55 miljardi dollari väärtuses Iraani külmutatud varasid ja mis on suhtunud varade tagastamisse närviliselt ka tuumaleppe sõlmimise järel.

Kerry on tunnistanud, et Iraan on seni 55 miljardist kätte saanud vaid kolm miljardit dollarit.

"Kahjuks näib, et välispankade seas valitseb segadus ja me tahame sellesse võimalikult palju selgust tuua," ütles ta. Pangad, kel on küsimusi Iraani suhtes endiselt kehtivate sanktsioonide kohta, peaksid küsima, lausus Kerry.

Zarif tervitas Kerry teadaannet. "Iraan täitis oma osa kokkuleppest. Me loodame, et näeme selle avalduse järel kõigi JCPOA (tuumaleppe) kasude teostumist, mille Iraan peaks sellest kokkuleppest saama," lausus Iraani välisminister.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina, Saksamaa - sõlmisid mullu juulis ajaloolise tuumaleppe, mis näeb ette Teherani tuumaprogrammi piiramist riigile kehtestatud sanktsioonide tühistamise eest.

USA ja Euroopa Liit tühistasid Iraanile seoses selle tuumaprogrammiga kehtestatud sanktsioonid jaanuari keskpaigas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles