Merkel mõistis, et koomiku kritiseerimine oli «viga» (6)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Hannibal Hanschke

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile, et tegi vea kritiseerides aprilli alguse poole Saksa koomiku luuletust, milles viimane naeruvääristas Türgi presidenti Recep Tayyip Erdogani.

«Tagasi vaadetes oli see viga,» ütles Merkel. «See tekitas kujutluse — ja pani võibolla mõtlema — et sõnavabadus ei ole enam tähtis, et meediavabadus ei ole enam tähtis,» vahendab Merkelit The Wall Street Journal.

4. aprillil teatas Merkeli pressiesindaja, et kantsleri arvates oli luuletus «tahtlikult solvav». Läinud nädalal kiitis Merkel heaks Türgi palve algatada koomiku Jan Böhmermanni suhtes kriminaaluurimine. 

Uurimise aluseks võeti segasevõitu Saksa seadus, mis keelab solvangud välismaiste riigipeade aadressil.

Merkel ütles eile ajakirjanike ees esinedes, et Türgi palvele vastutulek jääb siiski jõusse, kuna tagatud on sõltumatu uurimine Saksa õigussüsteemi poolt.

Merkelile lähedane allikas ütles The Wall Street Journalile, et kantsler ja tema nõuandjad olid lootnud luuletust avalikult kritiseerides hajutada türklaste viha. Allikas tunnistas, et arvestus osutus ekslikuks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles