USA saadik: NATO uut laienemist lähiaastatel ei tule

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: SCANPIX

USA suursaadik NATO juures ei usu, et allianss lähiaastatel laieneks, vahendas uudistagentuur Reuters täna.

Laienemine ei ole võimalik, sest kardetakse, et see võib Venemaad destabiliseerida, ütles suursaadik Douglas Lute eile Londonis julgeolekukonverentsil. See väljavaade võib valmistada pettumuse Gruusiale ja nii mõnelegi Balkani riigile, möönis diplomaat.

NATO on pöördepunktis ja seisab silmitsi murranguga, mida võib võrrelda olukorraga külma sõja lõpus, ning allianss ei taha Venemaa seesmist nõrkust veelgi suurendada, lisas ta.

«Praktikas tähendab see, et ma ei näe lähiajal, paari järgmise aasta jooksul ja võibolla veel pikemalt kuigivõrd ruumi NATO täiendavaks laienemiseks,» ütles Lute Aspeni julgeolekufoorumil.

«Ma arvan, et Venemaa etendab strateegilises keskkonnas tähtsat osa ja strateegiline keskkond paneb NATO laienemisele piduri.»

«Kui olla nõus eeldusega, et Venemaa on seesmiselt nõrk ja ehk ka püsivas languses, ei ole praegu mõtet asjaga edasi minna ning seda langust võibolla veelgi kiirendada ja destabiliseerida,» ütles Lute.

Möödunud aasta detsembris kutsus NATO Montenegro esimese riigina pärast 2009. aastat alliansiga liituma. Samm tõi kaasa raevupurske Venemaalt, kes on vastu alliansi laienemisele Ida- ja Kagu-Euroopasse.

NATO on andnud juba 2008. aastal Gruusiale tähtajatu liikmesuslubaduse ning alliansiga liitumisest on huvitatud ka Balkani riigid Makedoonia ja Bosnia. Oma pilgud on NATO-le pööranud ka Ukraina.

Lute'i sõnul jääb riikidele antud lubadus kehtima, kuid uute liikmete vastuvõtmisega peavad olema nõus kõik alliansi 28 liikmesriiki, kuid seda oleks palju oodata.

«Pole lootagi, et me lähimas tulevikus Gruusia või Ukraina juurdevõtmises konsensuse saavutaksime,» möönis suursaadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles