Põhja-Korea kinnitas edukat raketikatsetust allveelaevalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-Un sõduritele viitamas Wonsani linnas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-Un sõduritele viitamas Wonsani linnas. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea teatas pühapäeval, et oli edukalt katsetanud ballistilise raketi tulistamist allveelaevalt ning tugevdanud sellega oma tuumarünnakuvõimekust.

Mitu tundi enne Põhja-Korea riigimeedia teadet edastasid Lõuna-Korea armeeametnikud, et Põhja-Korea oli tulistanud oma kirderannikul allveelaevalt välja ballistilise raketi.

Edukas raketikatsetus allveelaevalt on murettekitav areng, sest allveelaevu on märksa raskem tuvastada kui maapealseid stardiplatvorme.

Lõuna-Korea ekspertide sõnul on Põhja-Korea töötanud viimasel ajal tehnoloogia kallal, mis võimaldaks tulistada ballistilisi rakette vee alt.

Lõuna-Korea ametnikud ei ole veel kommenteerinud Pyongyangi väidet edukast katsetusest. Lõuna-Korea kindralstaap ütles laupäeva õhtul, et rakett lendas umbes 30 kilomeetrit, kuigi tüüpiline allveelaevalt tulistatav ballistiline rakett võib lennata vähemalt 300 kilomeetrit.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA ütles, et riigi liider Kim Jong-Un oli isiklikult jälginud, kuidas rakett allveelaevalt teele läks.

KCNA sõnul kuulutas Kim seejärel, et Põhja-Korea on nüüd saanud veel ühe tugeva tuumarünnaku meetodi ning võib lüüa igal ajal «hävingu pistoda oma vaenlaste Lõuna-Korea ja USA kuklasse».

Agentuur ei täpsustanud, millal või kus raketikatsetus aset leidis. Lõuna-Korea ametnike sõnul toimus see laupäeval rannikulinna Sinpo lähedal.

Põhja-Korea katsetas allveelaevalt tulistatavat ballistilist raketti ka mullu 25. detsembril, kuid see ebaõnnestus. Põhja-Korea teatas esmakordselt raketi edukast tulistamisest allveelaevalt eelmise aasta mais.

USA Nebraska osariigis Offutti õhuväebaasis asuv strateegiline väejuhatus ütles, et rakett tulistati välja Jaapani meres, kuid see ei ohustanud Põhja-Ameerikat.

Ühendriikide välisministeerium märkis, et «stardid, milles kasutatakse ballistiliste rakettide tehnoloogiat, on selges vastuolus mitmete ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega».

USA piirab vastuseks viimasele raketikatsetusele Põhja-Korea välisministri liikumist New Yorgis, mida too ÜRO ürituste asjus külastab, ütles Ühendriikide välisministeeriumi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles