Obama: maavägesid Süüriasse ei tule (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama välistas maavägede saatmise Süüriasse ning lausus, et ainuüksi sõjalistest pingutustest riigi probleemide lahendamiseks ei piisa.

«Ühendriikide või Suurbritannia jaoks oleks viga saata maavägesid ning kukutada al-Assadi (Süüria presidendi) režiim,» rääkis Obama BBCle. Ta lisas, et ei usu ka, et tema ametiaja viimase üheksa kuu jooksul alistataks terroristlik Islamiriik (ISIS). «Me saame siiski aeglaselt tõmmata koomale keskkonda, milles nad tegutsevad,» ütles president.

Obama nimetas olukorda Süürias kui «südantlõhestavalt ning tohutult keeruliseks». «Ma ei usu, et oleks lihtsaid lahendusi,» lausus ta.

President lubas, et Ühendriikide juhitav koalitsioon jätkab ISISe sihtmärkide – nagu isehakanud kalifaadi «pealinna» Raqqa – pommitamist. Samal ajal üritatakse kehtestada tihedam kontroll alade üle, kust valgub Euroopasse potentsiaalseid terroriste.

Obama kritiseeris riike, mille parlamendid pole kiitnud heaks sekkumist Süürias, kuid kes tahavad ikkagi, et «Ameerika sellega midagi ette võtaks». «Kahte asja korraga ei saa,» märkis Obama.

Ta rõhutas, et enamus Süüria probleeme on rahvusteülesed ning nõuavad ka vastavat koostööd. «Ma arvan, et paljude inimeste jaoks on kiusatus mõelda: tõmbame silla üles ning kaevame enda ümber kaitsevalli ja ei pea tegelema kogu maailma probleemidega,» ütles Obama. Ent ilma koostöö ja liitudeta ollakse tema sõnul «märksa nõrgemad ning probleeme ei suudeta lahendada.» 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles