Obama võttis brittide suhtes karmima tooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama karmistas hoiatust Suurbritannia Euroopa Liidust lahkulöömise tagajärgede eest, öeldes usutluses BBC-le, et Suurbritannia mõju maailmas kahaneb ning kahepoolse kaubandusleppeni Ühendriikidega võib minna kümme aastat.

Obama ütles neli päeva väldanud Briti-visiiti lõpetades ja Saksamaale suundudes, et Suurbritannia globaalne mõju kahaneb, kui ta otsustab 23. juuni referendumil EL-ist lahkuda.

Küsimusele, millised on väljavaated lahkulöömise järel USA-ga kaubanduslepe sõlmida, vastas Obama, et minna võib viis, aga võibolla ka 10 aastat, enne «kui midagi tehtud saab».

Obama hoiatas Suurbritanniat külastades korduvalt EL-ist lahkulöömise ehk Brexiti tagajärgede eest ja lahkulöömise pooldajad süüdistasid teda seetõttu riigi siseasjadesse sekkumises.

Valge Maja on teadlik ohust, mida kätkeb endas propaganda Suurbritannia EL-i jäämise nimel, mis ei peaks USA-sse puutuma. Obama näib olevat otsustanud, et tähtsam on hoida ära EL-i pooldajate kaotus referendumil, kui sekkumiskartusest selle nimel midagi tegemata jätta.

Muu hulgas kardab Washington, et Suurbritannia EL-ist lahkumisega kaotab ta olulise kanali Euroopa mõjutamiseks.

Pühapäeval sõidab Obama edasi Saksamaale, kus saab kokku kantsler Angela Merkeliga, kes on üks tema lähemaid liitlasi maailmaareenil ja juhib Euroopa suurima majandusega riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles