Austria presidendivalimiste 1. vooru võitis selgelt paremäärmuslane Hofer (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norbert Hofer
Norbert Hofer Foto: SCANPIX

Austrias pühapäeval toimunud presidendivalimiste esimese vooru võitis ülekaalukalt immigratsioonivastase ja paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) kandidaat Norbert Hofer.

Loetud on 98 protsenti valimissedelitest ning Hofer pälvis 35 protsenti häältest. Tegemist on erakonna parima valimistulemusega.

Teisel kohal on pisut üle 21 protsendiga Alexander Van der Bellen, kes kuulub küll Roheliste erakonda, kuid osales valimistel sõltumatu kandidaadina.

See tähendab, et 22. mail toimuvate presidendivalimiste teises voorus lähevad vastamisi Hofer ja Van der Bellen.

Sõltumatu presidendikandidaat Irmgard Griss jäi pisut alla 20 protsendiga kolmandaks, kuid edestab Rahvapartei (ÖVP) kandidaati Andreas Kholi ja Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPÖ) kandidaati Rudolf Hundstorferit, kes mõlemad said umbes 10 protsenti häältest. Viimasel kohal on Richard Lugner, kes kogus pisut üle 2 protsendi häältest.

Hofer on varasemalt teatanud valmisolekust esitada väljakutse vasaktsentristlikule SPÖ-le ja tsentristlikule ÖVP-le, mis moodustavad valitsuskoalitsiooni. Kui Hofer võidab teise vooru, siis võib ta välja kuulutada erakorralised parlamendivalimised, lootes, et need võidab FPÖ. Erakonna toetus on rändekriisi toel tõusnud 32 protsendini. 

Tulemus tähendab, et Austria president ei tule esmakordselt alates 1945. aastast SPÖ-st ega ÖVP-st.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles