Pildid ja video: päikeselennuk maandus edukalt Californias

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päikeselennuk Solar Impulse 2 lendas kolme päevaga üle Vaikse ookeani Hawaiilt Californiasse.

Tugev tuul takistas mõne aja piloot Bertrand Piccardi juhitud lennuki maandumist Ränioru Mountain View Moffetti lennuväljal, kuid maandumine sai lõpuks teoks, edastab BBC.

See lennuetapp oli kõige ohtlikum, kuna puudusid hädaolukorra tekkides võimalused vahemaandumiseks.

Californias ootas Piccardi kaaspiloot Andre Borschberg, kes õnnitles ja kallistas kaaslast eduka lennu puhul.

«Lennu ajal tekkisid kummalised mõtted, kui vaatasin kuu peegeldumist ookeanilt. Olin kokpitis täiesti üksinda ja samas olin kindel, et kõik läheb hästi. Igatahes sai Vaikne ookean ületatud,» teatas Piccard pärast maandumist.

Ta lisas, et on selle lennukogemuse eest tänulik, kuna see oli eriline.

Piccardi arvates transporditakse 50 aasta pärast selliste päikeselennukitega kuni 50 inimest.

Solar Impulse 2 tiivad on kaetud 17 000 päikesepaneeliga, mis koguvad päikeselisel ajal päikeseenergiat, mille abil saab öisel ajal lennata.

Solar Impuls 2 alustas oma teekond ümber maakera möödunud aasta märtsis Abu Dhabist ning kaks pilooti juhivad lennukit vaheldumisi.

Lennuk lendas edasi Omaani, Myanmari, Hiinasse ja Jaapanisse ning siis võttis ette 8924 kilomeetri pikkuse teekonna Hawaiile.

Tegemist oli viis ööpäeva kestnud lennuga, mis on samas kõige pikem vahemaandumiseta lennu rekord.

Hawaiil aga vajas lennuk ülekuumenenud osade tõttu remonti ja sinna jäädi selle tõttu mitmeks kuuks.

Järgmisel lennuetapil üle USA on piloodiks Andre Borschberg. Šveitsi seiklejatest pilootide eesmärgiks on jõuda juuni alguseks New Yorki, et seal hakata ette valmistama üle Atlandi ookeani lendamist.

Finiš on seal, kust lend alguse sai – Abu Dhabis.

Piccard ja Borschberg tegelesid päikeselennuki loomisega ja katsetamisega üle kümne aasta, enne kui sellest lennukõlblik lennuk sai. Tegemist  on tiivaulatuselt laiema lennukiga, kui seda on Boeing 747, kuid samas kaalub vaid 2,3 tonni.

Solar Impulse 2 lennukiirus on võrdlemisi aeglane, mille tõttu ühest kohast teise lendamine võtab päevi. Piloot saab lennu ajal vaid 20 minutit magada, ülejäänu aja tuleb end lihtsate joogaharjutustega ärkvel hoida. Kokpit on just nii suur, et täiskasvanud mees sinna mahub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles