Obama: mõnikord loorberitel puhanud Euroopa suurendagu kaitsekulutusi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus täna Saksamaal peetud kõnes Euroopat võtma enda kanda suuremat osa julgeoleku tagamise koormast.

«Euroopa suhtumine oma kaitsesse on olnud mõnikord enesega liialt rahulolev,» ütles Obama, kutsudes NATO liitlasi suurendama kaitsekulutusi tasemele kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist.

USA president rõhutas, et NATO peab tugevdama eesliinil asuvaid liitlasi Poolas, Rumeenias ja Balti riikides ja vastama samaaegselt ohule lõunatiival.

«Seetõttu peaks iga NATO liige panustama kaks protsenti SKP-st ühise julgeoleku tarbeks. See on midagi, mida alati ei juhtu,» sõnas ta.

Obamat võõrustavat Euroopa majandusmootorit Saksamaad kritiseeritakse sageli kaitsekulutuste eest, mis jäävad tunduvalt allapoole NATO nõutud taset.

USA president ütles, et soovib Venemaaga häid suhteid, ent rahvusvaheline kogukond peab säilitama Venemaa-vastased sanktsioonid kuni, Moskva täidab täielikult endale Minski lepetega võetud kohustused Ukrainas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles