Moskva lennujaama nädalateks lõksu jäänud kurdipere sai Venemaal asüüli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hassan Abdo Ahmed ja ta naine Gulistan Ahmed, kes elasid koos nelja lapsega nädalaid Moskva lennujaamas
Hassan Abdo Ahmed ja ta naine Gulistan Ahmed, kes elasid koos nelja lapsega nädalaid Moskva lennujaamas Foto: SCANPIX

Süüria kodusõja eest põgenenud kurdipere jäi oma mitte kehtivate dokumentide tõttu nädalateks Moskva Šeremetjevo lennujaama lõksu.

Vene migratsioonivõimud teatasid nüüd, et nelja lapsega pere saab Venemaal asüüli, edastab Itar-Tass.

Perepea Hassan Abdo Ahmedi ja ta naise Gulstan Ahmedi teatel soovisidki nad Venemaale jääda, kuna neil elab seal juba ees sugulasi, kes on nõus neid uues riigis sisseseadmisel abistama.

Vene meedia teatel elasid kurdid lennujaamas üle 50 päeva, magades põrandale laotatud tekkidel linadel ja magamiskottidel. Neid toitsid ÜRO lastekaitseorganisatsiooni UNICEF töötajad.

Vene piirivalve esindaja sõnul ei saanud neid riiki lubada, kuna nad reisisid võltspassidega ning nad pidid Venemaal valedokumentide tõttu ka kohtu ette astuma. Kurdipere juhtumit arutas ka Euroopa Inimõiguste kohus ja soovitas Venemaal teha neile järeleandmisi.

Enne elamisloa saamist viidi pere Šeremetjevo lennujaamast Moskvast loodesse jäävasse Tveri, kus nad majutati ajutisse eluasemesse.

Selle nädala alguses sai pere ühe aasta pikkuse asüüli, mis anti poliitilistel põhjustel ehk nende päritoluriigis toimuva kodusõja ja etnilise tausta tõttu.

Hassan Abdo Ahmedi sõnul ei oleks nad saanud naasta Süüriasse Alepposse, kust nad pärit on, sest linnast ei ole enam peaaegu midagi järgi ja neid oleks võib-olla tapetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles