Video: Päästke Lapsed - maailma vaeseimate paikade lapsi diskrimineeritakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika lapsed
Aafrika lapsed Foto: SCANPIX

Lastekaitseorganisatsiooni Päästke Lapsed (Save the Children) teatel diskrimineeritakse ja tõrjutakse maailma vaeseimate piirkondade lapsi just nende päritolu tõttu.

Organisatsiooni koostatud raporti «Mitte ühtegi last ei hüljata» teatel ohustab diskrimineerimine nende laste ellujäämist ja toimetulekut, edastab mtv.fi.

Raportis tõdetakse, et kuigi äärmine vasesus on vähenenud, ei ole see siiski parandanud laste olukorda, pigem saavad sellest kasu täiskasvanud.

Arenguriikides pööratakse laste vajadustele seni liiga vähe tähelepanu ning lapsi tõrjutakse nende sünnikoha, perekonna sotsiaal-majandusliku staatuse, soo, etnilise tausta või puude tõttu.

Raportis seisab, et ainuüksi 400 miljonit last kogu maailmas on põlatu seisundis oma sünnikoha ja perekonna usu tõttu. Neid lapsi ohustab vägivald ja isegi tapmine.

Päästke Lapsed andmetel hukub maailmas iga päev umbes 16 000 last, kellest enamik kuulub diskrimineeritute ja põlatute hulka.

Päästke Lapsed teatel ei kogu mõned riigid meelega laste kohta käivaid andmeid, sest neis riikides ei ole ametlikult vaeseid ja allasurutud lapsi olemas.

Päästke Lapsed käivitab kolme aasta pikkuse rahvusvahelise kampaania, milles tõstetakse esile laste õigusi ja nõutakse laste olukorra parandamist just neis riikides, kus lapsi koheldakse ebaõiglaselt.

«Kõige armetumas olukorras olevatele lastele ei tagata põhiõigusi, nagu toit, arstiabi ja haridus, selle eest tuleb võidelda, et nad saaksid seda,» teatasid organisatsiooni esindajad.

Lastekaitseorganisatsiooni teatel esineb tüdrukute diskrimineerimist rohkem kui poiste diskrimineerimist. Maailma vaeseimates riikides on seni palju teismelisi rasedaid, paljud lapsed surevad enne viieaastaseks saamist ning sealsed lapsed kogevad sageli seksuaalset, füüsilist ja vaimset vägivalda.

Päästke lapsed raportis rõhutatakse, et laste ahistamine ja diskrimineerimine ei ole ainult vaeste riikide probleem, vaid selle all kannatavad ka jõukate tööstusriikide lapsed. Neis riikides on põlatu seisundis tavaliselt põlisrahvaste sekka kuuluvad lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles