Ekspert: NATO vajab Soomet ja Rootsit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

NATO vajab Balti riikide kaitsmiseks Soomet ja Rootsit, lausus Soome välispoliitikainstituudi ekspert, viidates muu hulgas Venemaa õhutõrjerelvastusele Kaliningradis ja Valgevenes.

Instituudi programmijuht Mika Aaltola ütles eile usutluses MTVle, et Läänemeri on kõigile rannikuriikidele tähtis. Probleemid merel eskaleeruvad kiiresti, mille tõttu neist saavad kõigi rannikuriikide probleemid.

Tema hinnangul püsib Soome kaitse veel kaua  aega iseseisvana. Aaltola lisas, et see algab juba väljaspool riigi piire. Sõjaline varustuskindlus Läänemere kaudu on tähtis ja seetõttu on NATO Soomele oluline partner, märkis ekspert.

«Venemaad ei saa samuti kõrvale jätta. Ta on Soomele majanduslikult ja poliitiliselt oluline veel pikka aega,» ütles Aaltola. Tema sõnul on Venemaa Soome vaatenurgast nii partner kui konkurent. «Lähi-Idas on Venemaa käes paljude lahenduste võtmeid. Läänemere piirkonnas on ta konkurent.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles