Norra hakkab migrantidele riigist lahkumise eest peale maksma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulaskeskus Norras.
Pagulaskeskus Norras. Foto: AFP/SCANPIX

Norra võimud pakuvad 10 000 krooni (1080 euro) suurust «boonust»  neile varjupaigataotlejatele, kes on nõus riigist vabatahtlikult lahkuma.

Norra immigratsiooniameti väitel on lahendus odavam, kui pidada migrante üle riigi asuvates pagulaskeskustes. Eile ametlikult käivitatud programm kehtib kuus nädalat. Raha makstakse esimesele 500-le varjupaigataotlejale põhimõttel: kes ees, see mees.

«Peame meelitama rohkem inimesi vabatahtlikult tagasi minema, andes neile selleks natuke rohkem raha. Säästame sel moel palju, sest on kallis neid hoida varjupaigakeskustes,» lausus integratsiooniminister Sylvi Listhaug. Ta loodab, et projekt osutub edukaks ning on vabatahtlikult kodumaale naasjatele toeks.

Pakkumisega nõusse jäävate inimeste arv kasvavat plahvatuslikult – eriti nende hulgas, kes üritasid tuua riiki ka oma perekonna. Paljud Süüriast, Iraagist, Lähis-Idast ja Aafrikast saabuvad migrandid saabuvad eeldustega, et saavad ametliku kaitse kiiresti, nad suuda oodata kuid või isegi aastaid, kuni bürokraatia venib.

«Paljud neist ei saa oodata. Neil on kodus perekonnad, kes vajavad nende abi,» lausus detsembris immigratsiooniameti juht Katinka Hartmann. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles