Põhja-Korea võimupartei kongress algab 6. mail

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea parteikongress
Põhja-Korea parteikongress Foto: Reuters

Põhja-Korea teatas kolmapäeval, et korraldab 6. mail ligi 40-aastase vaheaja järel valitseva Töölispartei kongressi.

Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA vahendas Töölispartei keskkomitee poliitbüroo teadaannet, mille kohaselt algab kongress 6. mail.

Kongressiga seonduva informatsiooni avaldamist on oodatud alates oktoobrist, kui Pyongyangi teatas kongressi korraldamisest.

Teadaandes ei täpsustatud kui kaua Töölispartei ajaloo seitsmes kongress kestab.

Viimati kogunes Töölispartei kongressile 1980. aastal ning üritus vältas neli päeva.

Arvatakse, et riigijuht Kim Jong-un kasutab parteikongressi oma positsiooni kindlustamiseks Põhja-Korea kõrgeima juhina ja enese kiitmiseks riigi tuumaprogrammi uude etappi viimise eest.

Kongressi päevakorra kohta puuduvad igasugused andmed, ent seda jälgitakse tähelepanelikult võimalike märkide tuvastamiseks poliitikamuutustest või muudatustest võimuladvikus.

Maailm kardab, et Pyongyang valmistub kongressi eel viiendaks tuumakatsetuseks.

Lõuna-Korea president Park Geun-hye ütles teisipäeval, et Souli hinnangul on Põhja-Korea viinud lõpule tuumakatsetuse ettevalmistused ja võib iga hetk nupule vajutada.

Mõned analüütikud on väitnud, et Põhja-Korea võib loota viienda tuumakatsetuse korraldamisega sedavõrd kiiresti pärast neljandat vältida uut karmi sanktsioonipaketti, ent Parki sõnul reageerib rahvusvaheline kogukond kiirelt ja karmilt.

"Ehkki praegused sanktsioonid on tugevad, saame kehtestada veelgi tugevamad sanktsioonid, mis täidavad kõik järelejäänud lüngad," lausus Lõuna-Korea president.

Pyongyang korraldas 6. jaanuaril neljanda tuumakatsetuse ja 7. veebruaril ballistilise raketi katsetuse. Järgnenud kuudel on riik tulistanud Jaapani merre arvukalt rakette.

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas märtsi alguses Põhja-Koreale viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid.

Pinged Korea poolsaarel on haripunktis seoses Põhja-Korea järjestikuste provokatsioonide ning USA ja Lõuna-Korea ühisõppusega, mis peaks lõppema sel nädalal.

Põhja-Korea teatas pühapäeval, et oli edukalt katsetanud ballistilise raketi tulistamist allveelaevalt ning tugevdanud sellega oma tuumarünnakuvõimekust.

Põhja-Korea on hoobelnud viimastel kuudel terve rea tehnoloogiliste läbimurretega. Pyongyangi väitel on sel õnnestunud vähendada tuumalõhkepead raketile paigaldamiseks sobiva suuruseni, välja töötada atmosfääri taassisenemisele vastu pidava lõhkepea ja ehitada tahkekütusel töötav raketimootor.

15. aprillil katsetas Põhja-Korea ebaõnnestunult kesktegevusraadiusega ballistilist raketti Musudan. USA kaitseministeeriumi teatel lõppes 2500-4000 kilomeetri pikkuse tegevusraadiusega raketi katsetus "katastroofilise" läbikukkumisega.

Eksperdid kahtlevad, kas Pyongyangil on õnnestunud saavutada läbimurre tuumalõhkepea kohandamisel ballistilisele raketile paigutamiseks vajaliku suuruseni ja välja arendada töötav mandritevahelist ballistiline rakett (ICBM).

Lisaks on avaldatud kahtlust, kas kommunistliku riigi väidetavad tuumalõhkepead on piisavalt tugevad, et pidada vastu ballistilise lennuga seotud põrutustele, vibratsioonile ja temperatuurimuutusele.

USA on kinnitanud, et Põhja-Koreal puudub tehnoloogia ICBM-i toimetamiseks Ühendriikide maismaaterritooriumini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles