USA eelvalimistel saatis edu Trumpi ja Clintonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Donald Trump.
USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Donald Trump. Foto: AFP/SCANPIX

Donald Trump võitis teisipäeval USA vabariiklaste eelvalimised kõigis viies ja Hillary Clinton demokraatide eelvalimised viiest osariigist kolmes, teatasid AP ja Washington Post osalistele valimistulemustele tuginedes.

Trump alistas Texase senaatori Ted Cruzi ja Ohio kuberneri John Kasichi Pennsylvania, Delaware'i, Connecticuti, Marylandi ja Rhode Islandi osariikides.

Washington Posti andmeil on Trump kogunud kõigis viies osariigis vähemalt 58 protsenti häältest.

"See on meie parim õhtu," ütles Trump. "Pean ennast tõenäoliseks nominendiks. Senator Cruz ja kuberner Kasich peaksid kandideerimisest loobuma. Neil puuduvad teed (nominatsioonini). Me peaksime Vabariikliku Partei uuesti terveks tegema." 

Miljardär on kindlustanud endale vähemalt 105 118-st teisipäeval kaalul olevast delegaadist, selgub Washington Posti andmetest.

Trumpil on koos 944, Cruzil 559 ja Kasichil 150 delegaati.

Cruzil ja Kasichil pole enam matemaatiliselt võimalik koguda nominatsiooniks vajalikud 1237 delegaati, ent neil on võimalik takistada Trumpi seda saavutamast. Trump seljavõit on tõsine hoop Cruzile ja Kasichile, kes teatasid nädalavahetusel koostöö alustamisest Trumpi vabariiklaste nominatsioonist ilmajätmiseks.

Kasich nõustus kandideerimisest loobuma 3. mail hääletavas Indianas ja Cruz 7. juunil New Mexicos ja 17. mail Oregonis.

Eksvälisminister Hillary Clinton võitis demokraatide eelvalimised Marylandis, Delaware'is ja Pennsylvanias, Rhode Islandil võidutses Vermonti senaator Bernie Sanders, teatas AP.

Connecticuti osariigis on demokraatide poolel seis tasavägine ja võitu ei ole veel kummalegi kandidaadile omistatud.

Clinton on võitnud teisipäeval vähemalt 150 delegaadi toetuse.

Eksvälisminister lubas Pennsylvanias konverentsikeskuses esinedes "ühendada partei nende valimiste võitmiseks ja Ameerika ülesehitamiseks, kus me tõuseme kõik üheskoos".

"Kui te olete demokraat, sõltumatu või asju läbi mõtlev vabariiklane, teate te, et nende lähenemine ei too kaasa Ameerikat, kus me suurendame võimalusi ja vähendame ebavõrdsust," sõnas Clinton vabariiklasi kritiseerides.

Clintonil on superdelegaate arvestades koos 2097 delegaati Sandersi 1271 vastu, näitavad Washington Posti andmed.

Demokraatide presidendikandidaadiks saamiseks läheb vaja 2383 delegaadi toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles