Meedia: Rootsi saabunud terroristidel on seos nii Islamiriigi kui al-Qaedaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudisteagentuuride andmetel on Rootsi saabunud terroristid, kellel on seos Islamiriigi juhi Abu Bakr al-Baghdadiga
Uudisteagentuuride andmetel on Rootsi saabunud terroristid, kellel on seos Islamiriigi juhi Abu Bakr al-Baghdadiga Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliste uudisteagentuuride ja Rootsi meedia teatel on Rootsi saabunud terroristidel seos nii Islamiriigi kui al-Qaedaga.

Eile edastasid mitmed väljaanded, et Rootsi julgeolekujõud said Iraagi luurelt hoiatuse Rootsi saabunud terroristide kohta, kelle eesmärgiks on eelkõige pealinnas Stockholmis rünnakuid korraldada.

Uudisteagentuur Reuters intervjueeris Iraagi luure esindajat. Anonüümse allika sõnul lahkus möödunud aasta veebruaris Iraagist Türgi kaudu Rootsi kuus Islamiriigi võitlejat, kes võivad olla väga ohtlikud.

Allika andmetel juhib gruppi kogenud terrorist, kes oli varem Islamiriigi juhi Abu Bakr al-Baghdadi parem käsi. Iraagi julgeolekuallika andmetel tegi sama isik koostööd ka al-Qaeda endise juhi, Jordaania päritolu islamisti Abu Musab al-Zarqawiga, keda tuntakse kui Afganistani äärmusrühmituse Jama’at al-Tawhid wal-Jihad asutajat.

Al-Zarqawi hukkus USA õhurünnakus Iraagis Baqubahis 2006. aastal.

Reutersi allika teatel saabusid terroristid Rootsi eesmärgiga külvata hirmu ja karistada Rootsi võime ja julgeolekuorganeid, et Rootsi loobuks osalemast Islamiriigi vastases sõjalises operatsioonis.

Rootsi väljaanne Aftonbladet intervjueeris kohaliiku terrorismieksperti Magnus Ranstorpi, kelle teatel on terroristidel tavaliselt mitu võltspassi ja –nime, mille tõttu nende leidmine on keeruline ja pikaajaline.

Ranstorpi sõnul on sellise luureinfo leke meediasse ohtlik.

«Me ei tea, kes on selle lekke taga ja miks see tuli avalikuks just nüüd. Kui Iraagil oli nende terroristide kohta juba varem andmeid, siis miks neid ei jagatud teiste riikidega? On palju küsimusi, mis nõuavad vastust enne kui Rootsi julgeolekujõud saavad ohuga põhjalikult tegelema hakata,» nentis ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles