Süürias süveneb toidupuudus, kuna sõda hävitas põllumajanduse infrastruktuuri (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisupõld Süürias Idlibi provintsis
Nisupõld Süürias Idlibi provintsis Foto: SCANPIX

Süürias on kodusõda kestnud juba viis aastat, hävinenud on nii põllumajanduse infrastruktuur kui kahjustunud riiklik süsteem, mille abil põllupidajad said külviks ja istutamiseks vajaliku ning saagi müüdud.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) teatel Süüria toidukriis süveneb ja selle tõttu on oodata humanitaarkriisi laienemist, edastab Reuters.

FAO andmetel on pikaajaline sõjategevus muutnud palju põllumajandusmaid kasutuskõlbmatuks, hävitatud on kastmiskanaleid ja viljahoidlaid. See tähendab seda, et süürlaste jaoks elutähtsat nisu saadakse vähem kasvatada.

Süüria kirdeosas Hasakani provintsis asusid enne sõda suured nisukasvatusalad, millest nüüdseks on alles umbes pool. Hasakanis on toimunud mitmed verised lahingud Islamiriigi džihadistide ja kurdi Pešmerga võitlejate vahel ning USA on toetanud kurde õhurünnakutega.

Süüria põllumajandusvõimud on sõja tingimustes suutnud põllumeestele jagada külvamiseks vaid kümnendiku ettenähtud 450 000 tonnist seemnetest.

FAO andmetel külvati  Süürias 2015  - 2016 hooajal nisu ja otra 2,16 miljonile hektarile. See on 2,38 miljonit hektarit vähem kui eelmisel külvihooajal ning 3,13 miljonit hektarit vähem kui 2010. aastal enne kodusõja algust.

FAO Süüria esindaja Eriko Hibi sõnas,  et kui ühel päeval tõesti sõda lõpeb, jääb teraviljapuudus Süürias veel pikalt kestma, sest põllumajandusmaad on vähem.

«Süüria puhul ei ole tegemist, et on suurema saagi ja siis väiksema saagiga aasta, siin on pidev saagi vähenemine,» nentis süürlasest põllumajandusekspert.

2015. aastal said Süüria põllumehed müüa vaid 450 000 tonni nisu, see on väike osa vajaminevast 1  - 1,5 miljonist tonnist, mis on vaja rahva toitmiseks.

Enne kodsõda suudeti Süürias heal saatal kasvatada umbes neli miljonit tonni nisu, millest 2,5 miljonit tonni oli oma tarbeks ja ülejäänu müüdi välismaale.

FAO andmetel oli 2015. aastal Süürias puudu umbes 800 000 tonni nisu ja seda hoolimata asjaolust, et siis oli viimase kümne aasta parimad ilmaolud nisu kasvatamiseks.

Nisu saak oli siis 2,4 miljonit tonni, kuid see oli ikkagi 40 protsenti vähem kui saadi enne sõda.

Süürias on sõja tõttu mitmeid piirkondi, kus sõjategevuse tõttu on ohtlik põldu pidada ja toidu transportimine sinna on eluohtlik.

ÜRO teatas selle aasta jaanuaris mitmel korral, et Süürias nii valitsusarmee kui mässuliste piiramisrõngas olevates linnades inimesed nälgivad ja surevad.

«Süüria osades piirkondades saab kasvatad veel kõike ja seal olen näinud, kuidas plekkidega puu- ja juurviljuvilju minema visatakse. Samas on piirkondi, kus inimesed ei ole värskeid puu- ja juurvilju saanud süüa mitu aastat,» teatas farmer Fisal Hejji.

Viis aastat kestnud Süüria kodusõjas on hukkunud vähemalt 250 000 ning siseriiklikult või välisriikides on põgenikena mitu miljonit inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles